Heger představil reformu, za den v nemocnici 100 Kč

7. 1. 2011 7:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger ve čtvrtek představil hlavní část návrhu zdravotní reformy. Ta počítá i se změnou regulačních poplatků.


Za ošetřovací den v nemocnici platba pacienta stoupne ze současných 60 na 100 Kč. Změní se i regulační poplatek za léky. Až dosud platíme 30 Kč za položku na receptu, nově to bude 30 Kč za celý recept. Ostatní regulační poplatky se nemění.

„Pokud vláda, sněmovna, senát a poté pan prezident stačí návrh novely příslušného zákona schválit, opatření by platilo od července, nejpozději od září letošního roku,“ řekl ministr.

Svoji reformu zdravotnictví Heger staví na čtyřech pilířích. Jsou to:

1. Definice nároku pacienta a vytvoření tzv. úhradových standardů, tedy na co má pojištěnec nárok ze zdravotního pojištění.

Rozsah hrazené péče má být v podstatě stejný jako dnes. Co by bylo nad tento standard, by si pacienti mohli doplatit. Zprvu by to bylo na lepší materiály, například na oční čočky či endoprotézy, později i na jednotlivé lékařské výkony.

2. Definování správného postupu při poskytování péče.

Ministr uvedl, že bude stanoveno, jak postupovat při léčbě určitých nemocí, například infarktu nebo dalších.

3. Kontrola vstupu nových technologií.

Ministerstvo chce, aby nové technologie, např. zobrazovací nebo operační systémy, se nakupovaly mnohem uvážlivěji, než tomu bylo dosud. „V posledních pěti letech asi padesátiprocentní nárůst peněz šel do nových technologií a zapomínalo se na platy lékařů. Nyní chceme, aby se to obrátilo,“ řekl ministr. Ustaví přístrojovou komisi, která každý nový systém, který stojí stamilióny, nejdříve na jednom pracovišti ověří, a teprve když se ukáže, že pro pacienty je systém výhodný, bude rozšířen do dalších nemocnic. Má se tak předejít plýtvání s finančními prostředky a často předraženými nákupy přístrojů.

4. Úprava pravomocí a povinností zdravotních pojišťoven.

Ministerstvo navrhuje kromě možnosti fúzí zdravotních pojišťoven a tím snižování finančních nákladů na jejich provoz, aby se více staraly o skutečně racionální zdravotní síť. Heger uvedl, že zatímco nemocničních lékařů máme málo, v ambulantní sféře je lékařů hodně a přitom zdravotní pojišťovny stále dovolují otvírat další soukromé praxe. To by se mělo změnit ve prospěch nemocničních lékařů.

Ministr rovněž chce, aby se změnila cenotvorba léků ve prospěch tzv. generik, která jsou kopií originálních přípravků. Mají být levnější a celý proces schvalování cen léků jednodušší.
Hlavní body reformy Heger už představil zdravotníkům, vládě i poslancům. Prý v řadě věcí vyhovuje i opozici.

„Reformu pokládám za projednanou a nyní i odstartovanou,“ shrnul ministr.

Také ministr v nitra Radek John (VV) se včera vyjádřil k reformě zdravotnictví: „V této chvíli každá strana představuje svoje návrhy, my respektujeme, že hlavní slovo má pan ministr Heger, ale snažíme se i vyjednávat s lékaři nějaké styčné plochy, které potom může koalice zapracovat do návrhu ministra Hegera. Jinak zcela respektujeme jeho roli.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?