Heger projedná s Juráskovou zvyšování platů zdravotních sester

2. 2. 2011 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) projedná dnes se šéfkou České asociace sester Danou Juráskovou (ODS) zvyšování platů zdravotních sester a dalších nelékařských profesí.


Ze dvou miliard korun, které pro letošní rok slíbil nemocnicím navíc na platy, chce uspokojit nejen lékaře, ale i další personál.

O rozdělení peněz v jednotlivých nemocnicích by měl podle ministra rozhodnout tamní management, ředitelům pouze doporučí, aby směřoval peníze přednostně k těm, komu nebylo přidáno v předchozích dvou letech.

Tehdy byla Jurásková ministryní a zvýšila platy právě sestrám. To ale neznamená, že by z nynějšího navýšení neměly dostat nic. Také premiér Petr Nečas (ODS) trvá na tom, že peníze navíc nemají jít jednosměrně pouze lékařům.

Na Facebooku ale skupina sester s názvem „Jsem zdravotní sestra a akci Děkujeme, odcházíme plně podporuji“ tvrdí, že by mělo být vyhověno hlavně požadavkům lékařů. Podle šéfa lékařských odborů Martina Engela se k akci Děkujeme, odcházíme sestry nepřipojily, a tak musejí počkat až na reformu.

V ČR je zhruba 80.000 sester, z nich 15.000 je v ČAS. Ministerstvo nabídlo ČAS, ať přednese vlastní požadavky, které se týkají kvalifikace sester, jejich vzdělávání a kompetencí, včetně platů. Odůvodnilo nabídku tím, že nesmí zůstat bez povšimnutí, že sestry jsou odpovědné a k hromadným výpovědím lékařů se nepřipojily.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?