Heger ve Vatikánu hovořil o možnosti služeb duchovních pro lékaře

4. 5. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ve Vatikánu probíral možnost, že by v českých nemocnicích byli duchovní k dispozici nejen pacientům, ale i zdravotnímu personálu. Je to předmětem diskusí, řekl ČTK český velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík.


Heger jednal se zástupci ústředí katolického světa druhým dnem. Lékaři i sestry jsou vystaveni stresu, duchovní by jim svou blízkostí ve zdravotnických zařízeních mohli jejich misi usnadnit.

Pro pacienty je v ČR pastorační služba v nemocnicích neoficiálně poměrně rozvinutá. Hegerův resort chce postavení kaplanů dát určitý rámec, který přinese patřičné postavení mezi ostatními pracovníky ve zdravotnictví. První příležitostí k tomu bude chystaný zákon o nelékařských pracovnících.

Heger loni oznámil, že ministerstvo zdravotnictví převezme záštitu nad duchovní službou v nemocnicích a s církvemi uchystá právní normu pro práci kaplanů ve zdravotnických zařízeních. Jejich působení se řídí dohodou mezi Českou biskupskou konferencí a Ekumenickou radou církví, zmínka o jejich práci je také v zákonu o církvích.

Heger zahájil jednání ve Vatikánu už ve středu. Poté řekl, že na péči o nemocné, umírající a další potřebné by měla jít naprostá většina finančních prostředků, které stát církvím chce dát v chystaných restitucích. Do centra katolického světa přijel český ministr hovořit o paliativní a hospicové péči, duchovní službě ve zdravotnických zařízeních a o některých etických tématech.

Česko zatím nemá schválenou smlouvu s Vatikánem o postavení katolické církve ve společnosti. To je v evropském rámci výjimečné. Heger o smlouvě mluvil s vatikánským státním sekretářem pro zahraniční styky, který ho ujistil, že Vatikán má zájem o posílení vlivu církve ve zdravotnických a sociálních službách.

Církev je v ČR zastoupena víc jen v hospicové a domácí péči, katolická charita tam má třetinu. Z jednání podle Vošalíka vyplynulo, že ve zdravotnictví jde církev za rámec dosud vyjednaného textu neschválené smlouvy.

Dokument, který byl před deseti lety v parlamentu zameten pod stůl, by se měl měnit. S částí, která se bude týkat zdravotnictví, by mezi Vatikánem a Českem zřejmě neměl být problém.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?