Hegerův úřad má mít výrazně nižší příjmy a o něco nižší výdaje

6. 9. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví se zřejmě v příštím roce bude muset spokojit s příjmy nižšími o dvě pětiny než letos. Získat by mělo 686,4 milionu korun. Resort by měl proti letošku také snížit své výdaje.


Na ně by měl mít 6,67 miliardy korun. I přes méně peněz chce úřad ministra Leoše Hegera (TOP 09) dát víc než nyní například na výzkum, zahraniční rozvojovou spolupráci či na protidrogový program. Počítá s tím návrh státního rozpočtu na rok 2012, o němž by měla ve středu jednat vláda.

Zdravotní péče a platy lékařů a sester se hradí jako většina věcí ve zdravotnictví ze zdravotního pojištění. Letos částka činí kolem 280 miliard korun. Jak vysoká by mohla být v příštím roce, není zatím jasné. Za děti, důchodce, nezaměstnané či studenty platí pojistné stát. Letos by měl podle schváleného rozpočtu odvést bezmála 53 miliard. V příštím roce by to podle návrhu mělo být 52,92 miliardy.

Podle schváleného letošního rozpočtu mělo mít ministerstvo příjmy 1,1 miliardy. Pro příští rok návrh počítá s 686,4 milionu, tedy částkou o 38 procent nižší. Výdaje by letos měly dosahovat 6,82 miliardy, v příštím roce mají klesnout zhruba o dvě procenta na 6,67 miliardy.

Stejně jako v tomto roce tak i v tom příštím bude tedy muset ministerstvo šetřit. Jeho mluvčí Vlastimil Sršeň ČTK už dřív řekl, že osekání peněz pro rok 2012 je sice procentuálně menší než to letošní, ale stejně se snižuje už tak nízký základ. V minulém roce se podle Sršně ministerský rozpočet krátil „na hranu možného“.

Úřad ministra Hegera se snaží šetřit hlavně na provozních a investičních výdajích. O několik desítek milionů méně než letos by měl proto vydat na platy zaměstnanců ministerstva, hygienických stanic či laboratoří a platby za provedenou práci.

Na státní správu by měl resort vydat 1,69 miliardy, letos podle schváleného rozpočtu to má být o necelých 13 milionů víc. O 33 milionů navíc by mělo jít příští rok do výzkumu a vývoje ve zdravotnictví. O 323,1 milionu, tedy o 30 procent méně peněz by mělo putovat do ústavní péče. Pro příští rok se počítá se 737,5 milionu. Naopak zvláštní zdravotnická zařízení a služby pro zdravotnictví by měly mít skoro o 150 milionů víc.

Do zahraniční rozvojové spolupráce by měly plynout tři miliony, letos se na ni nic nevydalo. Na protidrogovou politiku se plánuje přes 15 milionů, letos to bylo pět milionů. Ubude ale peněz na očkování a pandemický plán. Letošní rozpočet počítá s miliardou, ten příští s 937 miliony.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?