Hejtman: Audit zlínské nemocnice prokázal nesystémovost řízení

15. 6. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Audit Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně prokázal nesystémovost jejího řízení. Prolínala se všemi procesy, vykazováním péče, nedostatečným využitím potenciálu nemocnice, řekl včera novinářům hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).


Nemocnice podle Čunka špatně vykazovala pojišťovnám péči, dostávala však také od pojišťoven za výkony méně peněz. Audit týkající se loňského roku zadalo nové vedení kraje, které dlouhodobě kritizovalo fungování nemocnice i její špatné hospodaření. Krajská rada letos v únoru odvolala předsedu představenstva nemocnice Pavla Calábka. Čtyři krajské nemocnice nyní vede společné představenstvo v čele s Radomírem Maráčkem, který byl dříve ředitelem lázní Karlova Studánka. „V nemocnici nebylo správně nastaveno řízení a kontrolování veškerých procesů,“ řekl Maráček.

Audit podle hejtmana prokázal, že zlínská nemocnice dostávala od pojišťoven za stejné výkony méně peněz než jiné nemocnice v kraji i než je obecný průměr. Podle Čunka tak nemocnice mohla přijít až o desítky milionů korun, není proto vyloučeno, že kraj podá žalobu. Maráček se nyní na jednání s pojišťovnami chystá. „Doufám, že ty cesty najdeme a nebudeme muset přistoupit k nějakému radikálnímu řešení,“ uvedl Maráček.

Audit podle něj také doporučil zřídit přístrojovou komisi a vytvořit dlouhodobý plán nákupu technologií, který by byl společný pro všechny krajské nemocnice. Mohly by tak nakupovat technologie najednou.

V oblasti léků doporučil audit více se zabývat systémem skladování léčiv, aby nemocnice nebyla zbytečně předzásobena. Měl by se také zvýšit počet pacientů, kteří léky zakoupí v nemocniční lékárně, nyní jich tak činí asi 60 procent, mělo by jich být asi 80 procent.

Hospodaření zlínské nemocnice skončilo loni se ztrátou osm milionů korun, za první tři měsíce letošního roku činí ztráta 19 milionů korun. „Chceme teď nemocnici restartovat. Udělaly se již úspory ve stravování, lékové politice, budeme se snažit, aby do konce roku ztráta zmizela,“ uvedl Čunek. Společné představenstvo nemocnic chce snížit náklady na materiál a nakupovat ho společně pro všechny nemocnice, také vyrovnat mzdy v jednotlivých nemocnicích. Pro minulé vedení zlínské nemocnice neplyne z výsledků auditu podle Čunka žádná trestněprávní odpovědnost. Kraj dal za audit milion korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?