Hejtmani udělali tlustou čáru za hospodařením nemocnic

17. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tlustou čáru za hospodařením nemocnic se rozhodli udělat krajští hejtmani a ministerstvo zdravotnictví. Dluhy nemocnic se tímto neruší; nemocnice ale vypracují předávací protokoly o ekonomickém stavu...


PRAHA - v jakém přecházejí na kraje. Novináře o tom po dnešní schůzce hejtmanů s ministryní zdravotnictví Marií Součkovou informoval předseda Asociace krajů ČR Evžen Tošenovský.

„Tlustá čára znamená: v tomto ekonomickém stavu jsme převzali nemocnice. To, aby se za rok, až se budeme bavit s ministerstvem, nestalo, že nám řeknou, že se jich to netýká, že je to náš problém, jak jsme to zažili u jiných organizací, například kulturních,“ uvedl Tošenovský.

Hejtmani chtěli na dnešní schůzce především nastavit obecná pravidla spolupráce s ministerstvem. Dohodli se na tom, že kraje budou mít možnost vstupovat a komentovat rozhodnutí ministerstva.

Celkové zadlužení nemocnic je podle Součkové 1,1 miliardy korun. Ministryně chce řešit dluhy postupně, nemocnici od nemocnice. „Situace (nemocnic) není jednoduchá.

Některé nemocnice jsou s vyrovnaným rozpočtem, některé jsou na tom opravdu velmi špatně. Dohodli jsme se, že budeme hledat cesty k nápravě,“ uvedla Součková.

Kromě změn v systému pojišťovnictví, chce Součková získat peníze například i snížením počtu lůžek v nemocnicích.

Hetmani diskutovali se Součkovou i o problematice lékařské první pomoci a záchranné služby.

„U územních středisek záchranné služby vnímáme velmi komplikovaný finanční stav. Tyto služby zůstaly bez přímé vazby na státní rozpočet, my musíme najít cestu, aby byly dofinancovány. Pravděpodobně se nepodaří nastavit je na principu zdravotního pojištění; vždy budou muset být dotovány účelovými dotacemi,“ shodli se Tošenovský se Součkovou.

Za nejmenší problém pak považují hejtmani lékařskou službu první pomoci. „Je to lokální problém, každý kraj by si to měl vyřešit po svém,“ uvedl předseda asociace krajů.

Koncepci krajského zdravotnictví, kterou měly kraje vypracovat na začátku roku, budou vytvářet krajští zdravotní radové postupně během tohoto roku.

Dnešní schůzka hejtmanů s ministryní zdravotnictví - první od přechodu nemocnic pod krajskou správu - byla podle Tošenovského důležitá i pro budoucnost.

„Vstupujeme do jednání o rozpočtovém určení daní. Kraje budou jako příjemci napojeni na daňový systém, který letos ještě neplatí. Musíme vytvořit takový systém financování krajů, který by umožňoval samostatnou investiční aktivitu nejen v například v oblasti dopravy, ale i ve zdravotnictví,“ uvedl Tošenovský.

Podle něj je právě zdravotnictví „nejožehavější, nejtěžší a možná ne právě domyšlený“ balík, který na kraje v rámci reformy správy, přešel.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?