Hematologická centra se potýkají s nedostatkem peněz

13. 12. 2016 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Specializovaná hematologická centra, kterých je v Česku osm, se potýkají s nedostatkem financí. Peníze, které dostanou od pojišťoven, na drahou léčbu nestačí.


Podle přednosty hematologické a onkologické kliniky Fakultní nemocnice v Brně Jiřího Mayera hrozí to, že kvalitní léčbu nedostanou všichni, kteří ji potřebují. Podle České hematologické společnosti by pomohlo dvacetiprocentní navýšení úhrad od pojišťoven.

V brněnském hematologickém centru stála léčba pacientů s rakovinou krve loni zhruba 400 milionů, od pojišťoven dostala nemocnice asi 363 milionů korun. Letos náklady vzrostou na zhruba půl miliardy korun, úhrady od pojišťoven ale budou o 84 milionů korun nižší. Celkový rozdíl u všech osmi center dohromady může podle Mayera činit až půl miliardy korun ročně.

Ministerstva zdravotnictví uvedlo, že ročně roste zhruba o desetinu počet těch, kteří potřebují drahou moderní léčbu. „Ministerstvo zdravotnictví dělá všechno pro to, aby do úhrad za tento typ léčby šlo maximální možné množství peněz z veřejného zdravotního pojištění. Pojišťovny na tuto léčbu dávají svým klientům více financí, než je určeno v úhradové vyhlášce,“ uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Každý rok podle Mayera přibudou asi 4000 nových pacientů s hematoonkologickými diagnózami. Nejvíce pacientů trpí maligními lymfomy a leukemií. Díky moderní léčbě se pacienti, kteří by žili jen několik let, dožívají relativně vysokého věku. Zvýšila se i kvalita jejich života a mohou se vrátit do práce. Například u lymfomů se zvýšil výskyt nových případů za posledních deset o více než 30 procent, zároveň kleslo riziko úmrtí o třetinu. „Mnoho nemocných není vyléčeno, ale je trvale léčeno,“ řekl Mayer.

Přestože se hematologické diagnózy podílejí na celkovém počtu nádorových onemocnění asi deseti procenty, náklady na léčbu těchto pacientů jsou výrazně vyšší. „U nás ve Fakultní nemocnici v Brně se v roce 2016 za léky na hematoonkologické nemoci vydá až 37 procent objemu ceny všech spotřebovaných biologických léků,“ dodal Mayer.

Všeobecná zdravotní pojišťovna, která má kolem 5,9 milionu klientů, podle mluvčího Oldřicha Tichého letos uhradí hematologickým centrům zhruba 1,48 miliardy korun, o 220 milionů více než loni. Suma na příští rok podle něj bude jasná až po jednáních s centry. „Částka bude vycházet z úhradové vyhlášky vydané ministerstvem zdravotnictví,“ napsal Tichý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?