Hodonínsko: lékaři již podávají výpovědi

8. 12. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V nemocnici v Kyjově na Hodonínsku dalo včera výpověď téměř šest desítek lékařů. V té hodonínské zatím nikdo. Kraj proto připravuje krizový scénář.


Téměř šedesát lékařů z nemocnice v Kyjově na Hodonínsku podalo výpovědi ze zaměstnaneckého poměru. Jeho vedení to včera odpoledne oznámil předseda místní organizace Lékařského odborového klubu Tomáš Slanina.

Lékaři tak zareagovali na výzvu k hromadným výpovědím ze zaměstnaneckého poměru „Děkujeme, odcházíme.“ „Přijal jsem informaci, že ke dnešnímu dni je u předsedy odborů shromážděno sedmapadesát výpovědí,“ informoval Deník Rovnost ihned po schůzce s odboráři zastupující ředitel nemocnice Josef Pejchl.

Výpovědi teď poputují na centrálu odborů do Prahy. Až pak se vrátí do Kyjova na personální oddělení. Uvedený počet výpovědí lékařů znamená přibližně sedmdesát procent celého lékařského sboru kyjovské nemocnice. A podle odboráře Tomáše Slaniny nemusí být číslo ještě konečné. V příštích dnech se ale změní pravděpodobně jen minimálně. Hromadný odchod lékařů může zařízení již v březnu příštího roku doslova paralyzovat.

„Něco se musí konečně se systémem udělat. Pro mladé lékaře či vzdělávání je nastavený špatně,“ uvedl svůj názor primář kyjovského oddělení ARO Luděk Šimeček. Ačkoliv s výzvou souhlasí, výpověď nepodepsal. „Někdo tady zůstat musí,“ poznamenal k současné situaci. V hodonínské nemocnici k podobné situaci zatím nedošlo.

„Samozřejmě se nedá vyloučit, že lékaři výpovědi podají. Ale myslím, že u nás by se jednalo spíše jen o jednotlivce,“ domnívá se ředitel Nemocnice TGM v Hodoníně Antonín Tesařík. Na stole mu zatím žádná výpověď neleží, z tamních šestapadesáti lékařů se ale třicet nedávno pod výzvu „Děkujme, odcházíme“ podepsalo.

„Cílem je dosáhnout garance platů lékařů ve výši jeden a půl až trojnásobku průměrné mzdy a změna stávajícího postgraduálního vzdělání,“ vysvětlil motivy nespokojených lékař Pavel Vávra, který výzvu před časem ohlásil v Pardubicích.

„Chceme zabránit personální devastaci českých nemocnic a odchodům lékařů do zahraničí,“ dodal pro Deník jeden z hlavních mužů kampaně Vávra.
Lékaři chtějí podávat výpovědi tak, aby výpovědní lhůta začala běžet od prvního ledna roku 2011,tak jako se tomu stalo v Kyjově.

Na vzniklou situaci reagovalo už i krajské vedení, které se s lékařskými odboráři sešlo už v pondělí. Doktoři totiž mají odcházet i v dalších krajských nemocnicích.

„Celkové počty výpovědí budeme znát na konci prosince. Pokud by mělo dojít k omezování některých oddělení, má to vazbu i na střední zdravotnický personál. Pokusím se premiéra Petra Nečase přesvědčit, aby věnoval aktuálním problémům ve zdravotnictví náležitou pozornost,“ vyjádřil se k problémům ve zdravotnictví jihomoravský krajský hejtman Michal Hašek bezprostředně po skončení schůzky s odboráři. S premiérem se později kromě jiného dohodli, že nechají provést celorepublikovou inventuru lůžkové péče ve zdravotnických zařízeních. Jejím výsledkem by byly úspory, které by šly právě na platy lékařů.

„Jihomoravský kraj už zpracovává také krizový scénář pro případ, že by doktoři v březnu příštího roku skutečně hromadně z krajských nemocničních zařízení odešli,“ doplnil k problematické situaci v českém zdravotnictví hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?