Homolka kupuje levněji přístroje i díky protikorupčnímu programu

3. 3. 2011 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Na Homolce nakupuje ročně přístroje za 160 milionů korun. Kdyby nevyužívala odborníků na biomedicínské technologie a neuplatňovala vlastní protikorupční program, dala by za ně až 200 milionů, řekl ředitel Vladimír Dbalý.


Většinu opatření z protikorupční strategie ministerstva zdravotnictví pro státní nemocnice aplikuje Homolka podle ředitele už třetí rok.

Protikorupční strategie ministerstva platí od 1. února. Nemocnice musejí na drahé přístroje vypisovat výběrová řízení, jediným kritériem je cena. Pokud se přihlásí jenom jeden uchazeč, výběrové řízení se vypisuje znovu. Nemocnice mají do dvou měsíců připravit na nákupy léků elektronické aukce, shrnul Dbalý poznatky z dnešní porady ředitelů nemocnic na ministerstvu.

„V současnosti jsme zrušili už podruhé stejné výběrové řízení, protože se přihlásil jenom jeden účastník,“ uvedl ředitel.

Homolka má celkem 8581 kusů zdravotnické techniky, nejznámější je Leksellův gama nůž. Právě nákup nového gama nože se v médiích uváděl jako příklad předražené zakázky. Nemocnice ho koupila přes kompletátora. Dbalý to vysvětlil tím, že výrobce nemá povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a nemá ji podle něj v žádné zemi na světě.

„Jediná možnost byla koupit přístroj přes prostředníka, který toto povolení má, ministerstvo se v tom dnes Homolky zastalo,“ řekl ředitel.

Nákupy před generální dodavatele, neboli kompletátory, kritizuje senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz), jejich nebývalý nárůst přiznává i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Kompletátorské firmy dodají jen část zakázky, zbytek si koupí i jiných. Zakázka se tak prodražuje.

Z auditu, který pro ministerstvo financí dělala společnost Deloitte, vyplývá, že nukleární magnetická rezonance kupovaná přes kompletátorskou firmu je v průměru o třetinu dražší. Podle odhadu expertů mohou úspory v celé ČR, pokud se ze hry vyřadí kompletátorské firmy, dosáhnout až miliardy korun ročně. Zdravotnictví spotřebuje za rok 280 miliard.

Vedoucí biomedicínského inženýrství Nemocnice Na Homolce Martin Mayer doplnil, že v boji proti předraženým zakázkám pomůže velkým nemocnicím, když si zřídí vlastní oddělení biomedicínských inženýrů.

Tato oddělení jsou schopna, stejně jako je tomu například ve Spojených státech, kompletovat nakoupené části zdravotnických zařízení, odborně řídit přístrojové investice, včetně kvalitní přípravy zadávací dokumentace. Nemocnice tak ušetří na investicích desítky procent.

Homolka kupuje od kompletátorských firem jen deset procent přístrojů, zbylých devadesát procent bere přímo od výrobců a kompletuje je za pomoci svého oddělení biomedicínského inženýrství. Zkušeností předává, podobná oddělení tak vznikají například ve Fakultní nemocnici Olomouc, Ústřední vojenské nemocnici či v nemocnici v Jablonci nad Nisou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?