Hradecká nemocnice plánuje chirurgické centrum za 2,4 mld. Kč

20. 4. 2017 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice v Hradci Králové chce do konce roku 2026 vybudovat chirurgické centrum za 2,4 miliardy korun. Projekt počítá s přístavbou Pavilonu akademika Bedrny, který následně projde rekonstrukcí.


Nové centrum spojí téměř všechny chirurgické obory v nemocnici pod jednu střechu, řekli představitelé nemocnice. „Vznikne jeden z největších integrovaných operačních traktů v České republice s 21 operačními sály, včetně hybridního operačního sálu, operačních sálů pro robotickou chirurgii nebo sálů pro jednodenní chirurgii, což přinese efektivní využití zdravotnických technologií, sálové kapacity i personálu,“ uvedl vedoucí projektu modernizace chirurgických oborů Jan Vojáček.

Nové centrum se 420 lůžky nabídne také nové multioborové septické oddělení, umožní přítomnost rodičů na pokojích u dětských pacientů a nabídne další zázemí pro pacienty, jako například restaurační a obchodní zónu či dětský koutek.

Nemocnice již vyhlásila architektonickou soutěž, kterou organizuje MOBA studio. „Modernizace chirurgického centra je pro naši nemocnici a významnou část města Hradce Králové jedinečný projekt. Od soutěže bychom chtěli ta nejlepší řešení kvalitních autorů, vždyť její výsledek zde bude na dlouhá desetiletí. Inspirovali jsme se architektonickou soutěží Kampus Albertov, která přinesla velmi zajímavé nápady a kvalitní výsledky. Věříme, že obdobně úspěšní budeme i v Hradci,“ uvedl ředitel hradecké nemocnice Vladimír Palička. Výsledky dvoukolové soutěže by mohly být známé v polovině listopadu.

Podle harmonogramu by nemocnice chtěla v roce 2019 získat stavební povolení a o rok později vybrat dodavatele. Stavba přístavby je plánovaná na léta 2021 až 2023, v letech 2024 až 2025 má být opraven Bedrnův pavilon z roku 1985. V roce 2026 by měla být celé centrum uvedené do provozu. Financování je ze 70 procent zajištěné ministerstvem zdravotnictví, zbytek by měla zajistit nemocnice.

Přístavba pavilonu vyroste na současném parkovišti za Pavilonem akademika Bedrny, součástí zadání soutěže je požadavek na zachování současné kapacity během celé doby výstavby a navýšení kapacity o 170 parkovacích stání. „Asi to nepokryje veškerou potřebu parkovacích míst, kterou dnes máme. Předpokládáme, že v některých lokalitách ještě vzniknou malá parkoviště navazující na tuto oblast,“ řekl Palička, který stále pevně věří, že se podaří také vybudovat parkovací dům při vjezdu do areálu nemocnice, který by palčivý problém s nedostatkem parkovacích míst v nemocnici vyřešil.

Do nového centra by se měly z původních pavilonů přesunout například ORL, ortopedická a neurochirurgická klinika. Podle Paličky se plánuje rekonstrukce těchto budov, nemocnice však bude muset nejdříve zajistit peníze. „Například objekt neurochirurgie navazuje na dětskou kliniku a dá se s ní technicky propojit, takže část objektu by zabrala dětská klinika,“ řekla Palička.

Fakultní nemocnice v Hradci Králové na 39 pracovištích poskytuje pacientům 1360 lůžek. Každoročně je hospitalizováno kolem 41.000 pacientů, z nichž je zhruba 40 procent operováno. Ambulantně je v nemocnici každý rok ošetřeno okolo 700.000 pacientů. V areálu nemocnice vzniklo několik nových pavilů, postupně se také opravují budovy v původním areálu. Například v prosinci 2012 nemocnice otevřela zrekonstruovaný objekt Fingerlandova ústavu patologie, nemocnice současně vybudovala nový objekt Ústavu soudního lékařství. Celkové náklady dosáhly 342 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?