Hrozí pardubické nemocnici krach?

6. 9. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubické krajské nemocnici hrozí podle některých odborníků krach. Krajští radní se jí rozhodli dát peníze. Navrhovaných 51 milionů korun je však vzhledem k tomu, že dluží skoro 300 milionů korun za zdravotnický materiál a přístroje, velice málo a hrozbu konkurzu to podle některých expertů nemusí odvrátit.


„Dáme Pardubicím 51 milionů, to je ovšem jen navýšení vyrovnávací platby, nikoliv peníze na úhradu dluhů,“ pravil hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD). Ředitel nemocnice Tomáš Gottvald nehodlal kraj za nedostatečnou pomoc nijak kritizovat.

„Částku nebudu nijak komentovat, ale jsem rád, že nám kraj chce pomoct,“ uvedl ředitel po jednání krajské rady, na které radní rozhodovali o tom, kolik peněz jednotlivé nemocnice dostanou.

Primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice) se domnívá, že schválené peníze na záchranu nemocnice nestačí.

„Toto je jistě jeden z kroků správným směrem, ale tato částka samostatně záležitost neřeší,“ řekla Fraňková.

Krajští radní slibují další opatření, restrukturalizaci a personální změny, ale není vůbec jasné, jak to nemocnici pomůže vynahradit chybějící peníze. Pardubická nemocnice má při základním jmění 209 milionů korun kumulovanou ztrátu 183 milionů korun a k tomu již zmíněné dluhy.

Podle insolvenčního zákona je proto nemocnice předlužená, protože její závazky převyšují hodnotu jejího majetku. Už samotné předlužení postačuje k vyhlášení konkurzu. Zdeněk Jelínek z prezídia Komory správců a likvidátorů se dokonce domnívá, že kraj je povinen sám na pardubickou nemocnici vyhlásit insolvenční řízení.

„Nemocnice není schopna platit své dluhy. Kraj tedy podle mě porušuje zákon, pokud sám nepodal insolvenční návrh,“ podotkl Zdeněk Jelínek. Peníze by měly dostat i další krajem vlastněné nemocnice. Nemocnice v Ústí nad Orlicí 36 milionů korun, nemocnice v Chrudimi, Litomyšli a Svitavách po deseti milionech korun. Částky však musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?