Hustopeče změní podmínky výběru provozovatele městské nemocnice

7. 8. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Radnice v Hustopečích změní podmínky výběrového řízení na provozovatele městské nemocnice. Chce tak vyjít vstříc zájemcům, pro které mohly být dosavadní podmínky příliš striktní, sdělil ČTK starosta Hustopečí Luboš Kuchynka (ODS).


Jihomoravský kraj, který má zájem nemocnici provozovat, označil podmínky za diskriminační. Kvůli tomu podal podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, aby celou věc prošetřil. Úřad se případem zabývá, zatím ale nevydal žádné stanovisko. Hustopeče budou s krajem o úpravě podmínek jednat. Důvodem pronájmu je ekonimicky špatná situace. Loni měla nemocnice ztrátu přes sedm milionů.

Kraj už dříve upozorňoval na to, že podmínky jsou diskriminační a znemožňují mu přihlásit se do výběrového řízení prostřednictvím některé z krajských nemocnic. Město je ale v minulosti změnit nechtělo. „Podmínkou účasti bylo mít zkušenosti s provozováním více zdravotnických zařízení, což ani jedna z nemocnic nemá. Do výběrového řízení se ale nakonec nepřihlásil nikdo, takže podmínky asi nebyly moc dobré,“ uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

„Podmínky byly nejspíš moc přísné. Vytvářeli jsme je tak, abychom byli řádným hospodářem, ale nejspíš jsme mysleli příliš na dobro města a neuvědomili jsme si, že pro zájemce nemusí být tendr tak zajímavý. Stále si ale stojím za tím, že podmínky byly v pořádku a nikoho nediskriminovali,“ řekl Kuchynka.

Na úpravě bude s krajem jednat v týdnu. „Uděláme ústupný krok, protože je stále naším hlavním zájmem najít pro nemocnici stabilního a silného partnera,“ poznamenal Kuchynka.

Kraj nechce městu diktovat, jak má výběrové řízení vypadatd. „Pouze chceme, abychom se do něj mohli přihlásit. Pokud bude lepší nabídka, třeba ani nevyhrajeme, ale to už je věc druhá,“ sdělil Hašek.

Podle něj by však kraj mohl hustopečské nemocnici jako provozovatel prospět už jen tím, že má několik krajských nemocnic nebo záchrannou službu. „Nemocnici bychom propojili s ostatními zařízeními a otevřeli bychom například některé ambulance. Žádné ze zařízení neprovozujeme za účelem zisku jako soukromé subjekty, ale chceme hlavně zachovat veřejné zdravotnictví,“ dodal hejtman.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?