Hygienici v Ústeckém kraji hlídají šíření infekcí

5. 6. 2013 7:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Hygienici v Ústeckém kraji hlídají šíření infekcí v oblastech zasažených velkou vodou. Vyzývají obyvatele lokalit ležících podél Labe, aby dbali na mytí rukou. ČTK to včera řekl ředitel krajské hygienické stanice Josef Trmal.


Na stránkách krajské hygienické stanice najdou lidé pravidla základní hygieny po záplavách. Kromě mytí rukou je mezi nimi i ochrana kůže. „Je nutné používat ochranné prostředky, aby se lidé vyhnuli ohrožení leptospirózou,“ uvedl Trmal.

Hygienici také ve spolupráci se Severočeskými vodovody a kanalizacemi hlídají nezávadnost pitné vody.

„Rozhodně by lidé neměli pít vodu ze studen v obcích podél Labe,“ upozornil ředitel. Kvůli záplavám jsou odstavené čistírny odpadních vod v Ústí nad Labem, Děčíně a Hřensku, kvůli znečištění pramenišť zůstaly stovky domácností na Ústecku, Děčínsku, Litoměřicku a Teplicku bez pitné vody. „Voda je kontaminovaná a není vhodná ke konzumaci ani k osobní hygieně. Náhradní dodávka pitné vody je zajištěna prostřednictvím cisteren,“ řekla ČTK mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací (SČVK) Iveta Kardianová.

V regionu podle Trmala zatím není problém s šířením nějaké infekce. „Po opadnutí vody bude opět nejdůležitější mýt si ruce, což je nejlepší ochrana před žloutenkou,“ uvedl Trmal. Po vstupu do domu či bytu by měli nejdříve lidé zkontrolovat stav potravin, zaplavené zlikvidovat a uzavřené konzervy důkladně omýt. Následujícím krokem je dezinfekce.

Z hlediska šíření infekcí bude podle Trmala nejdůležitější, aby voda opadla co nejrychleji. Větší výskyt komárů díky poměrně chladnému počasí nehrozí, doplnil Trmal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?