Ideální počet? Minus osmdesát

19. 5. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Minus jedenaosmdesát, plus pětadvacet. Vedení Klatovské nemocnice řeší těžkou operaci, tentokrát ale matematickou. Jejím výsledkem by mělo být snížení počtu akutních lůžek na straně jedné a zřízení lůžek následné péče na straně druhé.


Zároveň se ale nemocnice může pochlubit novinkou, která není úplně běžná. Na anesteziologicko-resuscitačním oddělení mají od dubna k dispozici pět lůžek dlouhodobé intenzivní péče (DIP).

Složitá vyjednávání

„DIP lůžka jsou určena k dlouhodobé hospitalizaci, která se nepočítá na dny, ale na měsíce. Jsou na nich pacienti, jejichž stav je sice stabilizovaný, ale stále jim selhávají některé funkce,“ vysvětluje primářka anesteziologicko-resuscitačního oddělení Klatovské nemocnice Miriam Gredová. Dosud museli takové pacienty dávat na akutní lůžka na jednotce intenzivní péče, nebo na jiná oddělení, ale s péčí anesteziologa.

Ředitel Klatovské nemocnice František Lešundák je rád, že se DIP lůžka podařilo definitivně nasmlouvat. Jednání se zdravotní pojišťovnou byla dlouhá a nebyla jednoduchá. „Pět těchto lůžek je dostačujících. Do budoucna s jejich navyšováním nepočítáme,“ říká Lešundák.

Zástupci zdravotní pojišťovny na zřízení DIP lůžek nakonec přistoupili, ale na úkor počtu lůžek na jed- notkách intenzivní péče. Těch má v současné době nemocnice osmnáct a jsou rozdělena na čtyřech odděleních. „V nové nemocnici vznikne multioborová jednotka intenzivní péče se třinácti lůžky, navíc oddělenými samostatnými boxy. To je pro lékaře v péči o pacienta mnohem lepší,“ vysvětluje primářka Gredová.

Celkový počet lůžek v nové nemocnici vychází z její dispozice. Počet akutních lůžek se ze současných 363 sníží na 282. Některá oddělení v nové nemocnici, jako například oční a ORL, budou využívat jednodenní chirurgii, nebudou mít vlastní lůžkovou část, ale pro akutní případy budou lůžka sdílet s jinými odděleními, jde o sdílený lůžkový fond. Třináct lůžek sociálních i v nové nemocnici nadále zůstane.

A nově by mělo přibýt pětadvacet lůžek následné péče, z nichž už pět nemocnice využívá jako DIP lůžka. Podle ředitele nemocnice jsou lůžka následné péče v Klatovech potřebné. „Máme za to, že náš požadavek je oprávněný. Hodně pacientů přímo z Klatov a blízkého okolí potřebuje čas na doléčení po ukončení akutní péče. Tím pádem by mohli být klatovští pacienti na doléčení v Klatovech, což by navíc umožnilo i rodinným příslušníkům jednodušší kontakt,“ vysvětluje Lešundák.

Podobný problém týkající se redukce lůžek řešili také ve třicet kilometrů vzdálené nemocnici v Domažlicích. Jen s tím rozdílem, že počty lůžek tady upravovali už v roce 1998. „V původní nemocnici jsme měli obložnost lůžek pětasedmdesát procent. Když se stavěla nemocnice nová, počty lůžek jsme upravili,“ vysvětluje ředitelka Domažlické nemocnice Alena Vyrutová.

V současné době mají pacienti k dispozici 152 akutních lůžek, padesát lůžek následné péče a pět lůžek sociálních. „Obložnost lůžek se po redukci zvýšila a v současné době se pohybuje kolem šestaosmdesáti procent, což je číslo vysoké,“ tvrdí Vyrutová. Přiznává ale, že na rozdíl od nemocnice v Klatovech tady nemají některá oddělení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?