IKEM hájí podezřelý tendr, ale smlouvu dál tají

11. 4. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Tajná zůstává i nadále smlouva mezi pražským IKEM a firmou Kardioport, která vyhrála soutěž na nákup zdravotnického materiálu za 1,8 miliardy.


Šéfům kliniky trvalo měsíc, než se odhodlali veřejně promluvit k podezřelé zakázce, kterou HN popsaly v sérii článků. Vedení kliniky, které kvůli kauze svolalo speciální brífink, zakázku hájí, ale pochybnosti nevyvrátilo.

Tendr za téměř dvě miliardy vyhrála firma Kardioport se skrytými majiteli, bez zkušeností a zaměstnanců. Navíc byly podmínky soutěže vypsané tak, že vyřadila zkušené hráče na trhu. Šéfové kliniky však tvrdí, že díky Kardioportu nemocnice nakupuje o 40 milionů levněji než dosud. „Nejenže jsme vysoutěžili nižší cenu, ale v některých kategoriích i vyšší kvalitu,“ řekl zástupce ředitele Michael Želízko.

Smlouva nesmí na veřejnost

IKEM nadále tají to nejdůležitější: smlouvu včetně čísel, za kolik od firmy Kardioport materiál nakupuje. Jedině tak je přitom možné porovnat, zda zakázka není předražená a zda peníze z nemocnice odtékají průhledně.

Smlouvu vedení kliniky neukáže, přestože ho k tomu vyzvali i poslanci zdravotního výboru, kterým se tendr nezdá zcela čistý. „V současné době nám zákon neumožňuje tuto smlouvu zveřejnit,“ tvrdí Želízko. Jaký paragraf v tom klinice brání, nedokázal vysvětlit: „Nejsem právník, jsem lékař.“

Ve skutečnosti soudy už mnohokrát takové mlčení kolem utrácení státních peněz zamítly. Smlouvy jsou podle nich veřejné, pouze výjimečně mohou být pasáže pojednávající o nějaké jedinečné technologii označeny za obchodní tajemství. „Berte to tak, že součástí té smlouvy jsou ceny za jednotlivé produkty. To si myslím, že je obchodním tajemstvím každé firmy,“ dodává Želízko.

Jen překupují. Ale za kolik?

To, že teď IKEM nakupuje levněji než dříve, potvrdila i kontrola z ministerstva zdravotnictví. Už však nezjišťovala, jestli by zakázka nevyšla výhodněji, kdyby klinika nevypsala soutěž na balík mnohdy nesouvisejících výrobků, ale jednotlivě. Pak by totiž teoreticky mohla ušetřit víc, protože by odpadla provize překupníka.

Jenže kolik si Kardioport na výrobcích přirazí, není možné zjistit - právě proto, že smlouva zůstává tajná. Je to klíč k tomu, za kolik peněz firma zboží klinice dodává.

Celý článek najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?