Interní klinika ve Zlíně se začne stavět nejdříve za dva roky

11. 8. 2010 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínský kraj začne novou budovu interní kliniky v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně stavět nejdříve v roce 2012. S jejím dokončením hejtmanství počítá za dva roky od zahájení stavby.


Projekt za více než 879 milionů korun má nahradit stávající budovu interní kliniky, která je v havarijním stavu. Podmínkou výstavby je ovšem zajištění financování, řekla dnes novinářům krajská radní pro zdravotnictví Hana Příleská (ČSSD).

„Rekonstrukce pavilonu interní kliniky není možná za plného provozu a navíc by z prostorových důvodů nebyl umožněn nutný rozvoj interních oborů. Výstavba nového pavilonu naopak tento rozvoj umožní,“ doplnila Příleská.

Nová budova počítá s nárůstem kapacity interní kliniky o 28 lůžek a oproti stávajícím 12 lůžkům vzroste také počet lůžek hemodialýzy na 22. Objekt přispěje k zásadnímu rozvoji interního a neurologického oddělení, včetně intenzivní péče, většiny ambulancí, gastroenterologie a hemodialýzy. Devítipodlažní budova bude mít jedno podzemní a osm nadzemních podlaží. Na střeše bude heliport. Projekt počítá také s přeložkami vody, kanalizace, zdrojů vysokého i nízkého napětí.

Nová interní klinika má vyrůst v místě stávající prádelny. Ta bude současně s budovou pro nabíjení akumulátorů před zahájením stavby zbourána. „Uvažujeme o tom, zda postavit novou prádelnu jako nutně vyvolanou investici či se bude prát dodavatelsky. Obě varianty jsou v tuto chvíli možné,“ řekla dnes ČTK Příleská.

Interní klinika je největším lůžkovým oddělením Krajská nemocnice T. Bati. Disponuje 171 lůžky, z toho 20 lůžky intenzivní péče. Je spádovým interním oddělením pro celé Zlínsko. V některých odbornostech poskytuje specializovanou a superspecializovanou péči pro nemocné z celého Zlínského kraje, ve vybraných případech i z jeho širšího okolí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?