Investice se nebudou dávat kamarádům

21. 5. 2010 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
V současné době se připravují opravy centrální sterilizace v pardubické i chrudimské nemocnici. Je tedy pochopitelné, že si vedení Pardubického kraje nechává zjišťovat, zda je výhodnější investovat do dvou centrálních sterilizací nebo zda stejnou službu zastane jedna.


Chrudimská radnice však kritizuje kraj kvůli úvahám o přenesení centrální sterilizace operačních nástrojů a přístrojů z Chrudimi do Pardubické krajské nemocnice. Podle starosty Jana Čechlovského (ODS) by to mohlo postupně znamenat zánik akutní péče v chrudimském zařízení.

„Udivuje mě tato kauza, kterou údajně zlovolný krajský úřad nechce v chrudimské nemocnici investovat,“ reagoval hejtman Radko Martínek (ČSSD).

„Trváme na svém názoru, že sterilizace se musí rekonstruovat zde i v Pardubicích, a to nejen z důvodů provozních, ale i ekonomických,“ zdůraznil Čechlovský.

„Dovoluji si upozornit chrudimské zastupitele, stejně tak ostatní, že doby, kdy se v kraji rozdávaly investice podle toho, kdo s kým kamarádí, nenávratně skončily,“ vzkázal chrudimskému zastupitelstvu Martínek. Jediným kritériem pro přidělení investice je podle jeho slov její nutnost a efektivnost vynaložených peněz. Stejné to je i v případě sterilizace v Chrudimi.

„Je pochopitelné, že v okamžiku, kdy jsme zjistili, že společnost, která připravila posudek, je nebo může být na akci zainteresována, necháváme si udělat ještě jeden nezávislý posudek,“ připomněl hejtman.

Na základě tohoto posudku pak rada a zastupitelstvo Pardubického kraje rozhodnou, kam potřebné investice budou směřovat. V každém případě budou podle vedení kraje znamenat zlepšení dosavadní situace v obou nemocnicích.

„O všech těchto skutečnostech jsem osobně informoval starostu města Chrudim i ředitele chrudimské nemocnice. A nezbývá se tedy podivit nad teatrálními obavami chrudimských radních, když k tomu nemají důvod,“ zdůraznil Martínek.

Podle vedení chrudimské radnice však Pardubický kraj, vedený sociálními demokraty, odkládá nepopulární kroky na dobu po volbách, aby neztratil přízeň voličů. Dokladem toho má být i nedávné zrušení ortopedie v Chrudimi, za jejíž zachování se kraj podle Čechlovského nepostavil.

„Určitě by byly obavy na místě v okamžiku, kdy bývalý radní Janeček (ODS) převáděl chrudimskou nemocnici na akciovou společnost s minimálním základním kapitálem a vystavil tak nemocnici permanentní hrozbě konkurzního řízení. Z důvodu politické příslušnosti tehdy chrudimská radnice mlčela. Dnes protestuje a zbytečně zneklidňuje obyvatele,“ dodal Martínek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?