Je to nádor? Přijďte na kontrolu, zvou pojišťovny

25. 9. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Během několika týdnů dostanou lidé do schránek první pozvánky na preventivní prohlídky tlustého střeva, prsu a děložního čípku.


Pavel Sobotka se nikdy kondicí svých střev moc nezabýval. Pak přišel jeho kolega s tím, že musí na vyšetření kvůli krvi ve stolici. „Lekl jsem se, že jsem něco zaspal. Začal jsem se věnovat tomu, jak vypadá to, co produkuji na WC. Moc se mi to nezdálo, a tak jsem navštívil lékařku. Vyšetření bylo pozitivní,“ říká Pavel. Při operaci mu odstranili čtvrt metru střev, nevyhnul se ani chemoterapii. Nakonec ale nádor porazil.

Jeho dcera štěstí neměla. S nádorem se léčila už v dětství, ve 36 letech se ale objevil znovu. Léčbu už nezvládla, loni v červenci ve 39 letech zemřela. „Podle mě zanedbala prevenci a neměla podruhé štěstí,“ konstatuje Pavel.

Dopis k narozeninám

Právě povědomí o prevenci má nyní zlepšit projekt ministerstva zdravotnictví. Všem pacientům ve věku, kdy roste riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a děložního čípku, teď budou pojišťovny rozesílat do schránek zvací dopisy na prohlídku.

„Projekt bude rozložen na dvě fáze. V průběhu prvních 12 měsíců bude obesláno 1,2 milionu pojištěnců VZP v rizikových skupinách, kteří neabsolvovali prohlídku. Aby nedocházelo k přeplnění pracovišť, na kterých bude vyšetření probíhat, bude každý měsíc obesláno zhruba sto tisíc klientů. V každém měsíci dostanou pozvánku ti klienti, kteří mají právě narozeniny. V dalších 12 měsících budou znovu obesláni ti, kdo na prohlídku po předchozím obeslání nepřišli,“ přibližuje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Nemoci s nejvyšším nárůstem

Diagnózy zahrnuté do projektu byly zvoleny podle toho, že právě jich v minulých dvaceti letech přibylo nejvíce. Rakovinu prsu mělo v roce 2005 až 2009 o 34 procent žen více než v druhé polovině 90. let. Proto nyní dostanou pozvánku na mamografii všechny ženy nad 45 let, které na ní nebyly v posledních dvou letech.

Na kontrolu rakoviny děložního čípku, jejíž výskyt vzrostl o 32 procent, budou zvány každý rok ženy od 25 do 70 let. Vyšetření v rámci preventivní prohlídky u gynekologa trvá deset minut. Lékař provede stěr, který následně pošle do laboratoře.

Výskyt poslední z vybraných diagnóz, rakoviny tlustého střeva se zvedl od druhé poloviny 90. let o 12 procent. Na vyšetření skrytého krvácení do stolice proto budou zváni všichni nad 50 let, ti nad 55 mohou jít navíc na kolonoskopii. Tu však stačí provést jednou za deset let.

Kdy se první zvací dopisy objeví ve schránkách?

„Nyní jsou dolaďovány smluvní vztahy s pojišťovnami, abychom mohli adresné zvaní zahájit během několika týdnů. Předpokládáme, že se tak stane již v průběhu října,“ přibližuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Pojišťovny už jsou v pozoru: VZP má připraveny dopisy i vytipované klienty, kterým je bude rozesílat. Čeká tak jen na finální povel ministerstva, že je může odnést na poštu.

Na projekt, který je hrazen převážně z evropských peněz, by mělo jít maximálně 107 milionů korun. V průběhu listopadu by také měla odstartovat informační kampaň, která poběží až do poloviny roku 2015. O tom, kdo ji bude mít na starosti, teď ministerstvo rozhoduje ve výběrovém řízení.

Více než poloviční účast

A co se od projektu očekává? Ministerstvo doufá, že by se účast na screeningových vyšetřeních mohla u zvolených skupin zvýšit ze současných 23 na 55 procent. Klesnout by tak měl počet těch, kteří onemocnění podlehnou – včasný záchyt totiž může zabránit až třetině úmrtí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?