Jesenická nemocnice chce kvůli nedostatku peněz uzavřít porodnici

3. 10. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Soukromá nemocnice v Jeseníku hodlá uzavřít na konci letošního roku bez náhrady porodnici, novorozenecké a dětské oddělení včetně čtyřiadvacetihodinových pohotovostních ambulancí.


ČTK to řekl ředitel nemocnice Jan Jedlička s tím, že nemocnici již nelze provozovat bez vícezdrojového financování. Pokud ke kroku skutečně přistoupí, budou muset rodičky či rodiče s dětmi dojíždět do nemocnic v Šumperku a Krnově. V porodnice se každoročně uskuteční na 400 porodů.

„Jesenická nemocnice je dlouhodobě silně diskriminována. Na rozdíl od jiných nemocnic chybí součinnost s Olomouckým krajem, ministerstvem zdravotnictví, zdravotními pojišťovnami i obcemi. Jsme ale připraveni k okamžitému jednání s nimi, aby k uzavření oddělení nemuselo dojít,“ uvedl Jedlička.

Podle něj zdravotní pojišťovny dlouhodobě odmítají přistoupit k individuálnímu smluvnímu vztahu, nepodařilo se ani prosadit změnu úhradové vyhlášky. Města a obce projevily snahu při vyjednávání s ministerstvem a Olomouckým krajem, příspěvek na přístrojovou techniku ale zamítly.

Podle Jedličky nemocnice zajišťuje péči ve spádové oblasti s více než 40.000 obyvateli. Služby poskytuje na rozsáhlém území. Je geograficky odděleno a žije v něm málo lidí. Nemocnice má nedostatek peněz na provoz i investice, na konci roku se zřejmě ocitne ve ztrátě.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň dnes ČTK řekl, že úřad nemocnici pomoci nemůže. „Zajistit dostupnou péči je ze zákona povinností zdravotních pojišťoven, stát k tomu dává jen mantinely. Ministerstvo nemá žádné dotační tituly, z nichž by mohl peníze poskytnout,“ uvedl mluvčí.

Problémem Jesenické nemocnice se dlouhodobě zabývá i Olomoucký kraj. Podle náměstka hejtmana Michaela Fischera si hejtmanství nechalo zhotovit analýzu hospodaření nemocnice, kterou vyhodnotí. „Zjistíme, jak nemocnice hospodaří a zda úhrady od zdravotních pojišťoven jsou dostatečné či nikoli. Pak dám návrh řešení krajské radě,“ uvedl Fischer. Zástupci kraje také bezúspěšně navrhovali to, aby stát odkoupil nemocnici od nynějších vlastníků a následně ji předal kraji.

Ředitel Jedlička zase žádal, aby kraj s nemocnicí uzavřel smlouvu o službách ve veřejném zájmu. Znamenalo by to například to, že by se kraj podílel na finančních ztrátách zařízení. Hejtmanství tento krok odmítlo.

Uzavření porodnice si nedokáže představit starostka Jeseníku Marie Fomiczewová (ČSSD). „Byl by to velký problém, dopravní dostupnost do šumperské nemocnice je komplikovaná, přes horský masiv.

Například z Javorníku by ženy musely jezdit 80 kilometrů v členitém horském terénu, jinak by asi musela fungovat i záchranná služba,“ uvedla starostka. Obce podle ní na příspěvky pro nemocnici nemají peníze.

Jesenická nemocnice poskytuje lůžkovou i ambulantní péči v základních oborech. Disponuje 103 lůžky akutní péče a 30 lůžky péče následné. Od roku 1994 je soukromým subjektem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?