Jihlavští operatéři brání vzniku proleženin u pacientů

18. 5. 2017 7:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Na operačních sálech jihlavské nemocnice začali používat unikátní metodu, která zabrání kontaktu s dezinfekčním roztokem a chrání pacienty, zvláště u časově náročných operací, před alergickou reakcí.


Novinka zaujala i porotu v celorepublikové soutěži Bezpečná nemocnice. Mají o ni zájem i další české nemocnice. V tiskové zprávě to sdělila mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Anesteziologické sestry ošetří pacientům při překládání do operačních sálů pokožku zad polymerickým roztokem ve spreji, na riziková místa použijí speciální silikonovou folii. Podle vrchní sestry oddělení ARO Věry Čermákové celá věc trvá asi tři minuty, ale má neuvěřitelný efekt.

„Bráníme tím možným komplikacím. Pacienti podstupující například výměnu kyčelních či kolenních kloubů nebo gynekologickou operaci stráví v nehybné poloze na sále i několik hodin. A už tam může vzniknout zarudlá kůže, která se může změnit v proleženinu. Díky používání roztoku a silikonového krytí těmto potížím zabráníme,“ uvedla Čermáková.

V jihlavské nemocnici provedou lékaři podle mluvčí ročně zhruba 6500 operačních výkonů v anestezii. Téměř 900 výkonů je delších než dvě hodiny a právě u těchto výkonů se tato prevence provádí. Novinka podle mluvčí zabrání případným komplikacím po operacích, ale nemocnice zároveň ušetří. „Cena silikonové folie je několik desítek korun a nepřevyšuje náklady spojené s případnou kožní lézí, které se mohou vyšplhat až na desítky tisíc korun. O novinku mají po soutěži Bezpečná nemocnice zájem i další české nemocnice, které by se novou metodou chtěly inspirovat,“ dodala Zachrlová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?