Jihočeští hygienici zaznamenali 106 případů lymeské boreliózy

15. 8. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihočeští hygienici letos zaznamenali 106 případů lymeské boreliózy, což je o 14 více než loni ve stejnou dobu. V posledním týdnu evidovali 15 nových pacientů s tímto onemocněním.


Lymeská borelióza je v regionu nejrozšířenější za poslední tři sezony. Narůstá i počet případů klíšťové encefalitidy, kterých je od začátku roku 47, což je nepatrně méně než loni. Novinářům to řekla ředitelka českobudějovické krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

„Z dlouhodobého hlediska s sebou závěr prázdnin obvykle přináší i druhou vlnu zvýšené aktivity klíšťat. Té nahrává i současné vlhké a přitom teplé počasí. Riziko napadením klíštětem je tedy pro rekreanty, houbaře či rybáře vysoké. Proto doporučujeme při pobytu v přírodě především používání repelentů, správné oblečení a obutí. V rámci prevence před přisátím klíštěte je dobré se po příchodu domů převléci, dobře se prohlédnout a případně se osprchovat,“ uvedla.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky - únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U řady pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti borelióze očkování není.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?