Jihomoravský kraj chce získat pro záchranáře 45 milionů na sanitky

17. 2. 2014 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj chce získat dotaci až 45 milionů korun na pořízení nových sanitních vozů pro záchranáře. Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) by to umožnila mimořádná výzva na evropské fondy, kterou připravuje nová vláda. Vyhlášená by mohla být v dubnu. Záchranáři by nové sanitky přivítali. V kraji provozují 91 vozidel, z nichž 31 má více než deset let.


„Máme informaci o tom, že výzva se v této chvíli připravuje. Zatím jsme konzultovali záměr přihlásit se o tyto peníze. Chceme o ně zabojovat,“ řekl Hašek. Podle něj by měla být výzva vyhlášená pravděpodobně během dubna.

Záchranářům by se nové sanitky hodily. „Provozujeme 91 vozidel, z toho 80 sanitních v aktivní službě. Vzhledem k enormním nárokům na výkon a provozní vlastnosti je jejich životnost v Brně zhruba sedm let, za které najedou asi 220.000 kilometrů. Na venkovských základnách je životnost o rok dva delší, přičemž vozy najednou 250 až 280 tisíc kilometrů,“ informovala mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová. Podle ní auta pak dosluhují jako záložní, ale z důvodů vysokých nákladů na opravy nenajíždějí tolik kilometrů.

I když loni záchranáři dostali 17 nových vozidel, stále mají co měnit. „V tomto roce budeme provozovat 31 vozidel starších deset let. Z nich 21 má najeto 250.000 a více kilometrů. Nejsou výjimky i auta s 300.000 kilometry,“ řekla Zuchová s tím, že záchranka potřebuje roční obměnu osmi až deseti vozů. „S počty sanitek jsme spokojení, jen je potřeba stále park omlazovat, aby se zvýšila spolehlivost a snížily se náklady na opravy,“ doplnila.

Jedna sanitka bez lékařských přístrojů stojí zhruba dva miliony korun. Za 45 milionů, což je maximální možná částka, na kterou by kraj mohl v rámci mimořádné výzvy dosáhnout, by zdravotníci pořídili nejméně 20 sanitek. „Jednorázová dodávka by nám pomohla ke zkvalitnění služeb, zrychlení dojezdových dob a zvýšení bezpečnosti pacientů a posádek,“ dodala Zuchová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?