Jihomoravský kraj dá svým nemocnicím 180 milionů Kč na investice

12. 2. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravské nemocnice zřizované krajem dostanou na investice 180 milionů korun z loňského více než půlmiliardového přebytku krajského hospodaření. Peníze si rozdělí osm zdravotnických zařízení, sdělil ČTK hejtman Michal Hašek (ČSSD).


Zástupci nemocnic jsou za podporu rádi, díky ní mohou zařízení modernizovat. Jihomoravský kraj zřizuje 13 zdravotnických zařízení. Mezi nimi jsou nemocnice, záchranná služba, ale i dětské léčebny.

Na investicích do nemocnic se dohodla krajská koalice složená z ČSSD a KDU-ČSL. „Dohodě předcházelo jednání se všemi řediteli krajských nemocnic, kde jsme mluvili o jejich aktuálních prioritách. Jsem rád, že jsme mohli drtivou většinu požadavků vyslyšet,“ uvedl Hašek.

Nejvíce dostane znojemská nemocnice. Za 54 milionů Kč opraví onkologii, zrekonstruuje budovu H a nakoupí přístrojové vybavení. „Mezi přístroje patří například gamakamera nebo vysoko výkonový laser pro rehabilitaci,“ řekla ČTK primářka rehabilitace Marcela Půčková. Podle ní se díky rekonstrukci přemístí ambulance do budovy H. „Ambulance budou poprvé sdružené na jednom místě. Za dotaci jsme rádi, protože jsme ji nečekali v takové výši,“ doplnila Půčková.

S výší dotace je spokojená i Danuše Křiváková, ředitelka kyjovské nemocnice, která dostane 32,5 milionu korun na magnetickou rezonanci a další věci. „Za pět milionů upravíme vjezd, za šest pořídíme projektovou dokumentaci na budovu gynekologie a porodní a zbylých více než 20 milionů dáme na rezonanci,“ řekla ČTK Křiváková.

Skoro 20 milionů dostane Nemocnice Hodonín. „Peníze poslouží na dofinancování hemodialýzy, kterou už budujeme. V dubnu by měla být hotová tak, aby v červnu zahájila provoz,“ uvedla ředitelka hodonínského zařízení Věra Dostálová. Peníze z dotace nemocnici poslouží i na rekonstrukci jednotky intenzivní péče, opravu kanalizace nebo na skiaskopickou stěnu.

Sedm milionů dostane ivančická nemocnice na obměnu biochemického analyzátoru, laparoskopickou sestavu, saunu pro pacienty a další věci. Jihomoravské dětské léčebny pořídí za 23 milionů přístavbu rehabilitace Boskovice a opraví objekt v Ostrově u Macochy, tišnovská nemocnice za deset milionů například obnoví přístroje a vozový park, za stejnou částku vymění břeclavská nemocnice klimatizační jednotky a přístroje a vyškovská nemocnice za 23 milionů opraví oddělení ušní, nosní, krční, nakoupí přístroj CT nebo se připraví na rekonstrukci neurologie.

Jihomoravský kraj poskytl dotace nemocnicím z loňského přebytku v rozpočtu, který byl přes 550 milionů korun. „Seznam letošních investic ve zdravotnictví není konečný, budeme ho doplňovat podle potřeb nemocnic a možností kraje,“ dodal Hašek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?