Jihomoravský kraj vybere člověka pro zklidnění stavu na záchrance

22. 2. 2017 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj do konce týdne vybere ze tří lidí mediátora, jehož úkolem bude zklidnit napjatou situaci ve zdravotnické záchranné službě. Řekla to po setkání odborářů s hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO) mluvčí kraje Monika Brindzáková.


Mediátor je neutrální člověk, který má usmířit dvě znesvářené strany. Odboráři požadují odchod ředitele Milana Klusáka, ten odejít nechce. Část zaměstnanců za ním stojí. Od loňského léta trvá v záchranné službě stávková pohotovost.

Kraj navrhl jednoho člověka na mediátora, odboráři dva. „Mandát výběru nechali na nás. Prověříme jejich dva návrhy a potom vybereme. Pokud odboráři námi vybraného mediátora potvrdí, vše už necháme na něm,“ uvedla Brindzáková.

Podle ní si vedení záchranné služby i odboráři vyberou po šesti zástupcích, se kterými se mediátor setká. Potvrdil to i předseda jihomoravských odborářů Bohuslav Zrza. „Mediátor se setká se šesti zástupci vedení, šesti zástupci odborů a potom se uskuteční schůzka se všemi,“ řekl ČTK.

S mediátorem počítá i vedení záchranky. „Zapojení mediátora do řešení situace velmi vítáme. Už 1. února nám bylo krajem sděleno jméno mediátora a obratem jsme vyslovili souhlas a vytvořili pracovní skupinu, která se bude s mediátorem potkávat. O tom, že by se měl případně vybírat nový mediátor, jsme se dozvěděli dnes, takže se k tomu zatím nemůžeme vyjádřit. Vyjádříme se až poté, co budeme znát definitivní jméno osoby, která by měla mediaci řídit,“ sdělila ČTK mluvčí jihomoravské záchranky Hedvika Kropáčková.

Odboráři však podle Zrzy nadále požadují odchod ředitele Klusáka, což navrhovali už v létě při vyhlášení stávkové pohotovosti. Tehdy jako důvody uváděli špatnou komunikaci s vedením, odchod lékařů nebo přílišnou kontrolu ze strany inspektorů provozu.

Po říjnových krajských volbách a změně vedení kraje se s odboráři sešel jak hejtman Šimek, tak nový radní pro zdravotnictví Igor Chlup (ČSSD). I s Chlupem se odboráři dohodli na tom, že by situaci mohl vyřešit mediátor. Odboráři záchranářů pak ale vyhlásili stávkovou pohotovost po celé zemi a odůvodnili to tím, že kraj nevybral mediátora do termínu, který přislíbil. Proto se odboráři obrátili přímo na hejtmana, se kterým se dnes sešli.

Odboráři tvrdí, že stávkovou pohotovost podpisem podpořilo přes 200 jihomoravských zaměstnanců. Záchranka jich má v kraji celkem skoro 600. Část zaměstnanců však stojí za ředitelem a více než 200 jich podepsalo stanovisko proti postupu odborářů, se kterým nesouhlasí. Podporovatelé ředitele minulý týden svolali tiskovou konferenci, na které vyzvali ke zrušení stávkové pohotovosti a ke zklidnění situace. Odboráři ale stávkovou pohotovost neodvolali.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?