Jihomoravský kraj začne stavět novou centrálu záchranné služby

30. 8. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
V areálu brněnské fakultní nemocnice v Bohunicích vznikne nové zázemí pro jihomoravské záchranáře. Jihomoravský kraj tam začátkem příštího roku začne stavět novou centrálu včetně výjezdového stanoviště. Celkové náklady činí 150 milionů korun, část zaplatí kraj ze svého rozpočtu, část díky evropské dotaci, řekl včera novinářům hejtman Michal Hašek (ČSSD).


Záchranáři dnes mají svou centrálu a hlavní výjezdové stanoviště na náměstí 28. října v centru Brna. Sanitky tam z průjezdu vyjíždějí rovnou na čtyřproudou silnici, navíc nedaleko světelně řízené křižovatky, kde auta stávají v kolonách.

Až se záchranáři přestěhují do nového, kraj prodá jejich současné budovy na náměstí 28. října i ve Staňkově ulici. Podle radního Oldřicha Ryšavého (ČSSD) se tak zčásti vrátí peníze vynaložené na stavbu.

Kraj jako zřizovatel investuje do záchranné služby pravidelně, letos zaplatil nákup devíti nových sanitek. Příští rok počítá s modernizací vybavení pro záchranáře, takže informace o zásazích včetně mapových podkladů by měli sdílet s hasiči i policií. Všem by to mělo usnadnit jejich práci.

Hejtman Hašek dnes mluvil i o financování záchranných služeb v krajích. Zdravotní pojištění prý jejich provoz kryje asi z jedné třetiny, zbývající peníze platí kraje. Chce prosadit u ministra zdravotnictví Leoše Hegra (TOP 09), aby se příští rok podíl změnil alespoň na 50 na 50.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?