Jilemnická nemocnice má nové přístrojové vybavení za 50 milionů

9. 4. 2011 6:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Masarykova městská nemocnice v Jilemnici na Semilsku získala nové přístrojové vybavení. Obnova a doplnění zdravotnických přístrojů stály 50 milionů korun.


Více než 46 milionů však pokryla dotace z fondů Evropské unie. Vybavení bude sloužit nejen obyvatelům města a okolí, ale i rekreantům, kteří se zraní v Krkonoších. Jilemnická nemocnice je spádová pro velkou část nejvyšších tuzemských hor.

Vybavení nemocnice pořizovala od roku 2009 do letoška. Příprava projektu však začala už v roce 2007. Ředitel nemocnice Jiří Kalenský ČTK řekl, že zdravotníci už mají se všemi přístroji první zkušenosti. Znamenají podle něj výrazný posun v kvalitě i v péči o pacienty. „Diagnostika i péče se posunuly opravdu do jednadvacátého století,“ řekl Kalenský.

Nemocnice za evropské peníze pořídila například počítačový tomograf pro radiodiagnostické oddělení. Má i nové anesteziologické přístroje a vybavení pro porodní sál. „Jsou tam i nové operační stoly, které jsou speciálně upraveny právě pro operativu úrazů,“ dodal ředitel nemocnice. Obnova vybavení byla její největší investiční akcí za posledních sedm let.

Jilemnickou nemocnici vlastní a zřizuje město a podle jilemnického starosty Vladimíra Richtera (ODS) byla jednou z prvních, která podobný evropský projekt napsala a byla s ním úspěšná. „Je to potvrzení další existence nemocnice minimálně na osm nebo deset let dopředu,“ řekl Richter ČTK k dokončené investici. Zařízení podle něj prosperuje a město je nemusí finančně podporovat.

Jilemnická nemocnice je největším zdravotnickým zařízením v okrese Semily a nabízí v něm také nejkomplexnější péči. Její služby však využívají i pacienti ze sousedního Královéhradeckého kraje. Z vlastních peněz v minulých letech nemocnice investovala více než 150 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?