Jsme přísnější. A vyplácí se to

24. 3. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření krajských nemocnic loni neskončilo v červených číslech. Poprvé po čtyřech letech. "Bezhlavé investice? Teď rozhodně ne," prozradil recept na hospodaření bez dluhů jihomoravský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý.


Tvrdíte, že hospodaření krajských nemocnic je zase v dobré kondici. Čím to je?

Jde především o schopnost nemocnic splácet dluhy.Ata se v loňském roce prudce zlepšila.Vkladných číslech byly krajské nemocnice naposledy v letech 2004 a 2005.
Tehdy tuto bilanci ale ovlivnilo hlavně jejich oddlužení státem.Odté doby hospodaření nemocnic propadalo.
Nemocnice v kraji měly dluhy kolem šedesáti milionů korun. Předloni ale skončily se ztrátou pouhého milionu korun. To je neuvěřitelné zlepšení.

Jak jste toho v době ekonomické krize docílili?

Neustálým tlakem na vedení nemocnic. Samozřejmě že řešení havarijních stavů odkládat nemohou, musí se ale chovat hospodárně. Pomáhají námi peníze z Evropské unie. Díky nim funguje například magnetická rezonance ve Znojmě. Do velkého investování jsme se loni ale nepouštěli. Také jsme začali do rozhodování o penězích nemocnicím víc mluvit.

Co to znamená?

Peníze v investičních fondech nemocnic jsou vlastně krajský majetek. Proto jsme o nich začali více spolurozhodovat a dohled nad hospodařením zpřísnili. Zavedli jsme i systém odměn podle hospodářských výsledků pro ředitele nemocnic. Důležitá je samozřejmě i kvalita poskytované péče. Minulý týden jsme proto podle těchto kritérií hodnotili, jak se nemocnicím v uplynulém roce dařilo.

Kterou nemocnici pochválíte a kterou pokáráte?

Kárat zatím nebudu žádnou. Výsledky musí prvně schválit krajská rada. Dlouhodobě jsou ale ekonomicky stabilní nemocnice ve Vyškově a v Ivančicích. Ale i u všech ostatních loni došlo k výraznému zlepšení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?