"Jsme proti sloučení nemocnic do holdingu," říká ODS

21. 6. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanec Jan Čechlovský se bojí omezování zdravotní péče a likvidace některých oborů.


Sloučení nemocnic Pardubického kraje do holdingu, o kterém se začalo v posledních dnech spekulovat, by podle předsedy regionální rady ODS a poslance Jana Čechlovského, nepřineslo nic pozitivního.

„Nikdo pořádně nevysvětlil, v čem by měla spočívat nějaká pozitivní změna, v čem by byla lepší péče pro pacienty, ani jaký problém případná centralizace řeší,“ prohlásil na včerejší tiskové konferenci Jan Čechlovský.

Případný holding by podle něj jen upevnil centralizaci nemocnic, ačkoliv se prý nedaří ekonomicky zvládnout ani krajskou nemocnici. „Je otázka, zda by to bylo řiditelné impérium. Podle nás ne,“ řekl poslanec, který se obává plíživého „salámového“ omezování zdravotní péče a likvidace některých oborů nebo samostatných nemocnic. „Nejhorší by bylo, i když to všichni zatím oficiálně vylučují, že se může jednat o přípravu na skrytou privatizaci nebo pronájem velkého impéria,“ nechal se slyšet šéf regionální rady ODS.

Tato na kraji opoziční strana také vytýká současnému vedení, že chce násilně přimět ředitele nemocnic k užší spolupráci nebo sloučení zdravotnických zařízení.

„Poslední kroky kraje k ředitelům nemocnic jsou takové, že je chtějí dostat do úzkých a donutit ke spolupráci. Ředitelé musí sami podávat návrhy na omezování nemocnic nebo jejich oddělení. Tvořit koncepci zdravotnictví by snad neměli ředitelé nemocnic, ale kraj.

Ten navíc o tak závažných událostech, jako je třeba možný vznik holdingu, nejedná ani na krajské radě, natož pak na zastupitelstvu,“ posteskl si Jan Čechlovský. „Přitom spolupráce nemocnic už funguje nyní a nepotřebuje k tomu žádný holding.

Je lepší, aby každá nemocnice fungovala samostatně a měla průhledné hospodaření,“ podotkl poslanec.
Kraj by se měl podle Čechlovského soustředit nyní hlavně na to, aby zdravotní pojišťovny hradily péči, kterou si od nemocnice smluvně objednaly. Pardubický kraj je podle něj druhý od konce v proplácení nákladů na hospitalizaci. Zatímco průměr úhrad v České republice je 11,9 tisíc korun, v Pardubickémkraji činí jen 6,75 tisíc.

„Chápeme, že problémy nemocnic není možné vyřešit během pár měsíců, ale současná krajská koncepce určitě nejde tím správným směrem. Můžeme proti tomu protestovat, vysvětlovat, proč není dobrá, ale rozhodně nejsme stranou pisatelů petic, kteří by si pak na tom, kolik seženou podpisů, postavili svou politickou kariéru,“ pravil Jan Čechlovský. Krajskou radní zodpovědnou za zdravotnictví Markétu Tauberovou se včera nepodařilo zastihnout.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?