Jurásková chce více peněz za státní pojištěnce

21. 6. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková dnes požádá vládu, aby zvýšila odvody na zdravotní pojištění pro státní pojištěnce. Platba by měla stoupnout o 44 korun na 767 měsíčně. Tímto způsobem by stát za rok do zdravotnictví poslal přes 55 miliard, tedy o 3,2 miliardy vícenež letos.


Návrh dlouhodobě podporují lékaři i zdravotní pojišťovny, naopak proti jeministr financí Eduard Janota či premiér Jan Fischer. „Budu velmi zdrženlivý k návrhu na zvýšení těchto plateb podobně jako pan ministr Janota,“ řekl na tiskové konferenci po zasedání kabinetu Fisher.

Jurásková varuje, že při zachování současné výše příspěvku se dostane VZP už v roce 2011 do dluhů a nebude mít na zaplacení stejně kvalitní péče, na jakou jsme zvyklí. Hrozí tak odklad plánovaných operací či omezování úhrad za léky. Tiskové oddělení ministerstva ČTK potvrdilo, že se Jurásková na vládu obrátí právě dnes.

Příští rok bude mít zdravotní pojištění schodek osm až deset miliard a kvůli tomu hrozí třeba odkládání plánovaných operací a omezování hrazení léků.

Stát platí většinu péče

V současné době dostane zdravotní pojišťovna za každého zaměstnance asi 2700 korun, podnikatelé platí 1300 korun, osoby bez práce 1080 korun a za státní pojištěnce, například studenty, odvede erární kasa 723 korun. Stát tak platí za 58 procent lidí, ti však čerpají 80 procent péče.

Ve zdravotnictví se ročně protočí 240 miliard korun. Letos došlo kvůli ekonomické krizi k poklesu odvedených financí, výpadky se zatím daří pokrývat z finančních rezerv pojišťoven.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?