Jurásková: Úhradová vyhláška by měla být do konce týdne

7. 12. 2009 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví by mělo dokončit takzvanou úhradovou vyhlášku v nejbližších dnech a její konečná podoba by měla být známa do konce příštího týdne.


V nedělních Otázkách Václava Moravce to řekla ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Ministerstvo ji má vydat do konce roku, protože lékaři ani nemocnice se s pojišťovnami v dohodovacím řízení na cenách péče pro příští rok neshodli. Navržená norma zavádí limity, nad které už pojišťovny péči nezaplatí.

Jurásková však připouští, že se ve vyhlášce objeví body, které se nebudou některým zainteresovaným stranám líbit. „Já jsem bohužel přesvědčena, že nebudeme schopni vyhovět všem,“ řekla s tím, že možnosti státního rozpočtu jsou omezené.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek již minulý týden varoval, že kvůli nedostatku peněz od pojišťoven budou lékaři nuceni omezit péči.

Své výhrady k vyhlášce chtějí ministerstvu v pondělí předložit i hejtmani, kteří s jejím současným zněním nesouhlasí. Svaz zdravotních pojišťoven ale ujišťuje, že peněz na kvalitní lékařskou péči bude v příštím roce dostatek.

Já jsem bohužel přesvědčena, že nebudeme schopni vyhovět všem

Stínový ministr zdravotnictví ČSSD a současně středočeský hejtman David Rath již minulý týden prohlásil, že podle nynější podoby návrhu vyhlášky nastane příští rok výrazné zhoršení dostupnosti zdravotní péče.

Vyhláška podle něj počítá s propady v úhradách a bude velký problém udržet krajské nemocnice nezadlužené. Podle náměstka ministryně Marka Šnajdra (ODS) ale úhrady tři roky po sobě významně rostly a v příštím roce zůstane zachována jejich letošní výše. Peněz by tedy být méně nemělo.

Jurásková dodala, že úhrady v příštím roce budou stejné jako letos a letos příjmy zdravotnických zařízení rostly o osm procent, není tedy podle ní žádný důvod, proč by ze měly krajské nemocnice zadlužovat. Naopak by se měl jejich dluh snižovat, pokud se tak neděje, měla by být provedená analýza skutečného důvodu růstu dluhů.

ČT citovala premiéra Jana Fischera, který po setkání s hejtmany řekl, že by pokládal za problematické dluhy nemocnic například centralizovat a převádět na zdravotní pojišťovny. Staly by se tak součástí deficitu státního rozpočtu. „Nechme ta jednání ještě pokračovat,“ dodal Fischer.

Rath v dnešní debatě také varoval, že v příštím roce mohou pacienti vzhledem k růstu cen léků očekávat nárůst doplatků až o sedm procent. Ministryně Jurásková s ním ale nesouhlasí a argumentuje tím, že pokud shodně o šest procent klesnou úhrady i ceny, nebudou muset pacienti doplácet víc.

Rath ji dokonce vyzval, aby se s ním vsadila, kdo z nich bude mít v tomto sporu nakonec pravdu. Řada farmaceutických firem už mu prý zvýšení doplatků avizovala. Jurásková zároveň uvedla, že budoucnost lékové politiky je jednou z otázek, ke které by se chtěla v půlroce svého působení ještě dostat.

Ani dnešní debata, které se vedle Juráskové, Šnajdra a Ratha účastnila i stínová ministryně zdravotnictví KSČM Soňa Marková, se místy neobešla bez slovních přestřelek.

„Na to, že jste celý život pracoval ve farmaceutickém průmyslu, tomu ale zoufale nerozumíte,“ řekl Rath Šnajdrovi ve sporu o ceny léků. „Já jsem tam pracoval, vy s ním máte poměr intimní, jsme na tom zajedno,“ reagoval Šnajdr.

Dohodovací řízení o úhradách za péči na následující rok se koná každoročně, většinou v září. Zástupci lékařů, nemocnic a ambulancí několik dnů diskutují s pojišťovnami o tom, kolik peněz dostanou za poskytovanou péči.

Letos byla situace oproti loňskému roku, kdy jednání rovněž skončila neúspěchem, vyhrocenější právě kvůli ekonomické krizi, pojišťovny se dohodly pouze s gynekology, zubaři a záchrannými službami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?