K výzvě Děkujeme, odcházíme! se liberečtí lékaři nepřipojili

8. 12. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
K výzvě Děkujeme, odcházíme! se v Liberci zatím lékaři nepřipojili. V českolipské se k výzvě přidá podle ohlasů zhruba polovina lékařů, stejný počet ji údajně podporuje i v jablonecké nemocnici. Na úterní tiskové konferenci to řekli zástupci z řad lékařů, kteří s výzvou objíždějí republiku.


„Liberecká a mladoboleslavská nemocnice jsou pro nás určitou záhadou. K výzvě se tam nepřipojili, libereckou nemocnici bychom chtěli navštívit ve čtvrtek, ale setkání nám zatím nepotvrdili,“ řekl jeden z propagátorů akce, Martin Engel.

Jako důvod, proč lékaři v liberecké nemocnici o kampaň nestojí, označil za špatnou práci tamního lékařského odborového klubu. Skutečnost, že by mohli mít lékaři v liberecké nemocnici nadprůměrné ohodnocení, ale považuje za hru s čísly.

„Nikdo odsud odcházet nechce, nemáme podány výpovědi,“ řekl Právu předseda představenstva a ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný. Jak dodal, jsou zdejší lékaři nadprůměrně ohodnoceni. Jejich průměrná mzda činí 64 tisíc korun, u zdravotní sestry pak 30 tisíc korun.

„Nemocnice je obchodní společnost, vytvářející zisk. Ten rozdělujeme na odměny, proto jsou u nás platy nejvyšší v Česku,“ doplnil Nečesaný.

To je podle dalšího z lékařů propagujících výzvu Děkujeme, odcházíme! Pavla Vávry ale v českých nemocnicích nereálná mzda.

„Hovořil jsem s primářem oddělení v motolské nemocnici. Má pod sebou osmdesát lidí a jeho hrubá mzda je 29 tisíc korun. Plus si vydělá něco na přesčasech,“ řekl Vávra s tím, že on sám má 26 tisíc korun hrubého.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?