Kalousek mi vyčinil už asi dvacetkrát

13. 9. 2010 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) by rád prosadil reformu, se kterou by pokud možno souhlasili všichni. Zároveň ale v rozhovoru pro HN přiznává, že zatím spíš "poslouchá" svého stranického místopředsedu Miroslava Kalouska, který chce vyšší spoluúčast pacientů.


„Je jednak místopředseda strany, jednak je v politice asi o 150 let déle než já a má mnohem více zkušeností, takže on má vůči mně autoritu takového neoficiálního nadřízeného,“ říká Heger.

HN: Náročné ministerstvo zdravotnictví řídíte dva měsíce. Baví vás to ještě?

No, baví, akorát je to strašně časově náročné. Já jsem čekal, že to bude takto hrozné, protože když nemáte předchozí zkušenost s vládním úřadem, tak nevíte, jak to chodí. Ještě se musím jako nováček učit.

HN: Po dvou měsících jste na ministerstvu v hodně těžké situaci. Lékařské odbory hrozí kvůli snižování tarifních platů demonstracemi a odchody. ODS vás kritizuje, že neprosazujete reformu, levice vás kritizuje, že zvyšujete poplatky, do toho začínají docházet ve zdravotnictví peníze… Nelitujete teď, že jste post ministra zdravotnictví vzal?

Myslím, že když se člověk vrhne se do nějakého dobrodružství, tak musí nějak vnitřně bojovat a někdy přemýšlí, jestli toho nemá litovat. A já s tím zatím bojuji. Když začnete dělat nějaké kroky, které budí odpor, tak se na vás vždycky lidé zkouší dostat a nějak vás ovlivňovat. Já jsem to zažil i v hradecké nemocnici. V prvních dvou letech ředitelské kariéry jsem tam také vyprodukoval několik pokusů o stávku, o svrhávání náměstků a podobný nátlak.

HN: Takže zatím nelitujete.

Beru to pořád jako výzvu a zatím nelituji. Kdo v ministerské funkci neseděl, tak si tímhle stadiem musí projít. Už jsem toho viděl tolik, že si říkám, že kdybych byl teď svrhnut, tak i tak to bude dobrá zkušenost do konce života.

HN: Vás chce někdo svrhnout?

Tak já jsem hodně pyšný na to, že mě ještě nikdo nevyzval k rezignaci. Myslím, že v této horké fázi, kdy se chystají téměř pouliční nepokoje, se už ministři vyzývali k rezignaci a někdy i odvolávali. Mě zatím pan exministr a současný hejtman a poslanec Rath v televizi nedávno řekl, že on kdyby v té pozici byl, tak sklapne knihu a odejde. Že on by nedopustil, aby mu někdo řekl, že má snížit platy zdravotníků.

HN: A vy byste čekal výzvy k rezignaci zprava, nebo zleva? Protože vás často kritizují vládní politici víc než opozice…

Víte, mně jednou říkal jeden bývalý kolega z Hradce Králové, který dělal svého času poslance, že daleko obtížnější a hůře zvladatelné jsou tlaky z vlastních řad než od opozice. Opoziční tlaky člověk čeká, ale ty z vlastních řad ne. A musím říct, že ty tlaky jsou z obou stran.

HN: Jak moc je velký tlak z vaší TOP 09, abyste v reformách přitvrdil? Program TOP 09 byl už před volbami mnohem pravicovější než vaše názory.

Tak občas mně někdo říká, že bych měl přitvrdit. Na druhé straně: když se o tom déle debatuje, tak závěr je, že si to mám udělat, jak chci a pak se z toho zodpovídat.

HN: Čekal jste, že vám bude TOP 09 opravovat vaše návrhy? Nejdřív jste chtěl ze zvýšení poplatku v nemocnici výjimku pro důchodce a děti, jenže pak vám ministři TOP 09 Miroslav Kalousek a Jaromír Drábek řekli, že máte poplatek zvýšit bez výjimek a vy jste ustoupil…

Líčíte to příliš dramaticky. Já si nemyslím, že je to něco mimořádného. Já jsem to možná nečekal v takové míře, ale rozhodně jsem byl připravený na to, že o věcech se bude muset debatovat. Sice jsem to očekával víc na té straně opoziční, ale nijak mě nevyvádí z míry, že to přichází z vlastní strany.

HN: Byl jste hodně zklamaný, že vám poplatky TOP 09 opravila?

Já jsem v tomto pragmatický. Myslím, že tam, kde jsem pevně přesvědčen, že to tak musí být, si svůj pohled prosadím.

HN: Jak byste popsal osobní vztahy s dalšími reformními ministry vaší strany - Miroslavem Kalouskem a Jaromírem Drábkem?

Jsem tady krátce a nejsem člověk, který navazuje rychle a snadno přátelství nebo kamarádství. Takže bych řekl, že ty vztahy jsou pracovní a jsou celkem přátelské, což neznamená, že se občas nedohadujeme. U postavy ministra Kalouska to neznamená, že vám občas nevyčiní.

HN: A on už vám někdy vyčinil?

On je o 10 let mladší, ale samozřejmě je v naprosto seniorním postavení díky tomu, že je jednak místopředseda strany, jednak že je v politice asi o 150 let déle než já a má mnohem více zkušeností, takže on má vůči mně autoritu takového neoficiálního nadřízeného. A to, jestli už mi vyčinil, tak já bych řekl, že tak nejméně dvacetkrát.

HN: No, on umí hodně zvýšit hlas.

On jedná poměrně dramaticky. Už jsem se naučil, jak na to mám reagovat. Někdy vystoupí dramaticky, ale on je zajímavý tím, že je takový lišák, u kterého si nikdy nejste jist, kdy to myslí vážně a kdy si z vás i z celého okolí dělá legraci. Mám takové lidi docela rád a studuji je, takže se tím i trošku bavím. Já si zakládám na tom, že jsem byl schopen se bavit vážně s církevními hodnostáři, s jeptiškami a ctihodnými sestrami a s kdejakými střelci.

HN: Vy jste ve čtvrtek přednesl na zdravotním výboru svou vizi, co byste chtěl na ministerstvu zdravotnictví prosazovat. Pravice vás dost kritizovala, naopak sociální demokracie byla s vámi docela spokojená. Čím to podle vás je?

Myslím, že zejména poslanci ODS, kteří byli okolo Julínkových reforem, mají představu, že ve zdravotnictví je potřeba postupovat rychle a razantně. Dokonce i někteří lidé v TOP 09 si představují, že když uděláme velmi rychlé reformní zákony, že od roku 2012 to zdravotnictví bude fungovat naprosto zázračně.

HN: Máte na mysli třeba i zdravotnického experta TOP 09 Rudolfa Zajace? Říká vám i on, že byste měl s reformami postupovat rychleji?

Já myslím, že ano. To tak je. Moje zkušenost ale je, že s tak složitými systémy, jako je zdravotnictví, jen tak nepohnete. Lidé ve zdravotnictví mají zvyky, které strašně těžko mění a musí se jim udělat jasný návod, jak je mají měnit. A musí se jim dát čas, aby ty zvyky změnili.

Celý rozhovor si můžete přečíst na serveru Hispodářských novin iHNEd.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?