Kardiologie v brněnském ICRC přijala první pacienty

9. 1. 2013 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC) při Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně v úterý přijalo první pacienty na nově otevřenou Kardioangiologickou kliniku.


Centrum za celkem zhruba pět miliard korun má sloužit k výzkumu a léčení kardiovaskulárních a neurologických chorob, na které lidé umírají nejčastěji. Od konce listopadu se klinika z nemocnice stěhovala do nových prostor a příjem pacientů byl zastavený. V úterý se znovu obnovil, informovala ČTK mluvčí nemocnice u sv. Anny Šárka Urbánková.

Pacienty s akutními problémy, například s infarktem, přijímala v posledních pěti týdnech Fakultní nemocnice Brno a ostatní zdravotnická zařízení ve městě. Nyní mohou opět využívat služeb nemocnice u sv. Anny v centru města. „Klinika obnovuje v plném rozsahu komplexní péči o pacienty s urgentními stavy, zejména s akutním infarktem myokardu, život ohrožujícími poruchami srdečního rytmu nebo plicní embolií,“ uvedla Urbánková.

Celková kapacita na čtyřech odděleních je nyní 86 lůžek, z toho 11 připadá na koronární jednotku. „Ta může přijmout o tři pacienty více oproti původnímu stavu,“ podotkla Urbánková. Nové prostory jsou podle ní pro nemocné komfortnější. Mezi nejvýznamnější vybavení patří například druhá angiografická linka v ceně 25 milionů korun. Díky ní mohou lékaři lépe operovat srdce.

Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC) se po dvou letech výstavby v Brně otevřelo v první polovině října. Do prázdné budovy se postupně stěhovalo vybavení i pracovníci a nyní zahajuje provoz s pacienty. Projekt vznikl ve spolupráci s americkou Mayo Clinic, která vědcům pomáhá ve výzkumu. Někteří z nich slavili úspěchy už před otevřením budovy, například skupina zabývající se výzkumem mozku.

Kromě léčby a výzkumu budou lékaři z ICRC podněcovat i preventivní programy. Jednou z vizí centra je dosáhnout takové změny životního stylu občanů a prostředí města Brna, aby se město stalo do roku 2030 místem s nejnižší kardiovaskulární nemocností a úmrtností v ČR.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?