Karlovarská krajská nemocnice chce zvýšit platby od pojišťoven

3. 5. 2013 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvýšit příjmy od zdravotních pojišťoven chce nový generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice a.s. (KKN) Petr Svoboda. Nemocnice v Karlových Varech a Chebu, které pod KKN patří, jsou kvůli úhradové vyhlášce za tři měsíce letošního roku už ve ztrátě 28 milionů.


Vyšší platby by to měly alespoň částečně vyrovnat, řekl novinářům.

Petr Svoboda bude zatím řídit jak nemocnici v jihomoravském Kyjově, kde pracoval dosud, tak i dvě nemocnice KKN. Podle jeho slov je to zvládnutelné. V KKN chce spolupracovat hlavně s místními odborníky. Vedení dvou nemocničních firem z opačných stran republiky jedním člověkem ale už kritizovali hejtmani obou krajů, Karlovarského i Jihomoravského.

Podle úhradové vyhlášky by KKN měla dostávat jen 95 procent plateb za rok 2011. Spolu s inflací by to mělo být jen asi 83 procent. „Chceme jednat s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), aby nám změnila systém zálohových plateb podle skutečnosti roku 2013 s tím, že se to v příštím roce dorovná. V roce 2011 byla chebská nemocnice v rekonstrukci, a tak měla podstatně nižší výkony,“ uvedl Svoboda.

Loňské hospodaření KKN skončilo podle Svobody ztrátou asi 50 milionů korun. Z větší části na tom ale měly podíl účetní operace na konci roku. Po většinu roku byly loni nemocnice v podstatě na nule.
Za první tři měsíce letošního roku ale už karlovarská nemocnice vygenerovala ztrátu 16 milionů a chebská 12 milionů. Přitom více než tři měsíce po lhůtě splatnosti má KKN závazky za 50 milionů korun. To podle Svobody dál zhoršuje vyjednávací možnosti ve vztahu k dodavatelům.

Kromě navýšení plateb od pojišťoven chce Svoboda řešit také dokrytí zbývajícího rozdílu mezi skutečnými náklady a příjmy pojišťoven s Karlovarským krajem. Jaký způsobem by kraj mohl pomoci, ale zatím není jasné. Podle náměstka hejtmana Miloslava Čermáka (ČSSD) až nové vedení navrhne konkrétní řešení a bude jasné, o jaké peníze by mělo jít, návrh předá k posouzení radním kraje, řekl dnes novinářům.

Podle Svobody je mezi dalšími cíli mimo jiné vytvoření onkologického centra v Chebu, kde za rok skončí životnost urychlovače, ale také snahy získat pro nemocnici příjmy od hostů lázní. Platby mimo pojišťovny by mohly být až desítky milionů ročně, pokud bude mít nemocnice, co nabídnout.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?