Karlovarská záchranka převzala první z pěti nových sanitek

13. 11. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Tři nové sanitky převzali záchranáři Karlovarského kraje a další dvě by měli dostat do konce listopadu spolu s novým vozem Škoda Yetti pro systém Rendez - vous. Nové vozy jsou součástí plánované kompletní výměny vozového parku, který je už značně zastaralý.


Karlovarský kraj je pro Záchrannou službu pořídil v rámci operativního leasingu, řekl novinářům hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD).

„Kupujeme nyní pět nových vozů pro celý kraj s tím, že jde o leasing. Výhodou je to, že záchranka šetří na údržbě sanitek, protože v rámci leasingu je i údržba,“ uvedl Novotný.

Krajská záchranná služba se chce v příštím roce pokusit získat prostředky na další nové vozy z Integrovaného operačního programu, který vypisuje jednu z výzev i na tyto účely. Pokud by uspěla, mohl by být celý vozový park vyměněn rychleji, než postupným nákupem nových vozů.

Dvě nové sanitky dostane výjezdová základna Karlovy Vary a jednu výjezdová základna Aš. Tamní sanitka byla pořízena už v roce 2005 a má najeto 416.000 kilometrů. „Na nové vozy se mohou také těšit ve Žluticích a v Jáchymově. Jáchymovský lékař bude navíc jezdit v nové Škodě Yetti, která bude vozem zařazeným do setkávacího systému rendez - vous,“ upřesnil ředitel ZZS KVK Roman Sýkora.

Karlovarská záchranka má nyní 19 sanitek, které vyjíždí do terénu a sedm záložních. I ty jsou velmi často v provozu.

Jak dnes na prezentaci zaznělo, cena jedné sanitky se pohybuje okolo 2,3 milionu korun, další statisíce pak stojí vybavení. Dodané sanitky mají v ceně speciální zástavbu, tedy upravený prostor vozu pro potřeby záchranářů. Auta jsou vybavena diodovými výstražnými zařízeními modré barvy a novým žlutozeleným barevným provedením karoserie podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?