Karlovarskému kraji vzrostly třikrát náklady na poplatky za léky

7. 10. 2009 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarskému kraji stouply v září trojnásobně náklady na proplácení regulačních poplatků z lékáren poté, co začal vracet peníze také za poplatky z 91 soukromých lékáren. V srpnu, kdy vracel peníze za poplatky jen ze své jediné lékárny, kraj vyplatil 193.500 korun.


V září to bylo 582.000 korun. Od února do konce září obdrželi lidé od kraje nazpět přes dva miliony korun, oznámila ČTK mluvčí kraje Andrea Bocková.

V září obdržel Karlovarský kraj 3986 žádostí o proplacení poplatků, z toho bylo 478 zamítnuto. Nejčastěji to bylo kvůli chybně uvedenému číslu bankovního účtu, na nějž kraj peníze posílá, nebo ho lidé neuvedli vůbec.

O peníze přišli i v případě, že nedodrželi třídenní lhůtu pro odeslání žádosti nebo se pod ni nepodepsali, uvedla Bocková. „Novinkou je, že už peníze nemusejí jít na účet žadatele, ale třeba jeho příbuzného. Prozatím je mohl dostat na své bankovní konto výhradně žadatel,“ poznamenala mluvčí.

Rada kraje připravila ke schválení materiál, který zásadně upraví způsob informování neúspěšných žadatelů o proplacení poplatku. Dosud to dává lidem na vědomí v doporučeném dopise a už ho to stálo kolem 12.000 korun.

Radní kraje pro zdravotnictví Berenika Podzemská (hnutí Doktoři) to označila jako plýtvání a chtěla změnu. „Požadavky těch, kteří si chtějí ověřit, jestli byla jejich žádost akceptována, budou vyřizovány jen telefonicky. O zamítnutí už nebudeme písemně informovat,“ dodala mluvčí.

Do září vracel Karlovarský kraj poplatky z jediné lékárny v karlovarské nemocnici. K proplácení poplatků i v soukromých lékárnách přistoupil i proto, aby se vyhnul sporům se soukromými lékárnami. Na úhradu regulačních poplatků má letos vyčleněno 30 milionů korun. Kromě lékáren je hradí i za pobyt v nemocnicích. Celkově tak už vyplatil od února asi 11,5 milionu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?