Karlovarský kraj chce sestrám přidat z přebytku hospodaření

8. 3. 2017 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj chce svým nemocnicím přidat na platy zdravotních sester ještě zhruba deset milionů korun z případného přebytku hospodaření za rok 2016.


S primátorem Karlových Varů a starostou Chebu kraj také jedná o možnostech dalších benefitů pro sestry. Novinářům to řekla hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO) po dnešním jednání se zdravotními sestrami na krajském úřadě.

„Já budu předkládat na vedení kraje a na zastupitelstvo, pokud bude přebytek z roku 2016, další návrh na navýšení mezd zdravotních sester v naší Karlovarské krajské nemocnici,“ řekla Vildumetzová. Krajské zastupitelstvo již v únoru schválilo zvýšení základního jmění Karlovarské krajské nemocnice a.s. (KKN) o deset milionů korun na platy středního zdravotnického personálu. Příspěvek z přebytku hospodaření by podle hejtmanky mohl být zhruba ve stejné výši.

Kvůli nízkým mzdám a kritické personální situaci hrozily zejména sestry na interních odděleních krajských nemocnic hromadnou výpovědí. „Zatím žádná výpověď nepadla ze strany zaměstnanců a žádná zatím ani padat nebude. My se sejdeme jako kolektiv zaměstnanců v Karlových Varech i v Chebu, shrneme nabídky paní hejtmanky a písemně se k tomu vyjádříme do konce týdne,“ řekla po jednání hlavní sestra chebské interny Miroslava Korseltová.

Zdravotní sestry požadují od kraje dorovnání mezd v krajských nemocnicích do výše ostatních zařízení, tedy asi o 5000 korun. Meziročně chtějí nárůst mezd o deset procent a také zřízení sociálního programu, který by pro sestry zahrnoval další benefity, jako například masáže, rehabilitace, plavání a další. Podle hejtmanky už kraj o těchto možnostech jedná s primátorem Karlových Varů Petrem Kulhánkem (KOA) a starostou Chebu Petrem Navrátilem (ČSSD). V rámci úhradové vyhlášky se sestrám od 1. března zvýšily mzdy o deset procent, deset milionů, které pro nemocnici schválili krajští zastupitelé, umožní sestrám přidat asi 1000 korun měsíčně.

Průměrná měsíční mzda sester v KKN byla loni za leden až srpen podle údajů KKN včetně všech příplatků byla 26.205 korun. Podle generálního ředitele KKN Josefa Märze chybí asi 100 sester podle minimálních požadavků pojišťoven a asi 150, pokud by KKN naplnila svůj personální plán. Například jen na chebské interně chybí 19 sester, na ARO devět, na chirurgii 16 a na dětském oddělení pět. Ze 700 zaměstnanců, kteří spadají pod střední zdravotnický personál, je v KKN asi 534 sester.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?