Karlovarský kraj podpoří dotací mobilní hospicové služby

23. 6. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj podpoří 400.000 korun mobilní hospicové služby v kraji. Zatímco letos by mělo jít o jednorázovou dotaci, pro příští roky kraj připravuje dotační titul, na základě kterého by poskytovatelé těchto služeb mohli žádat o podporu podle pravidel, řekl ČTK náměstek hejtmana Miloslav Čermák (ČSSD).


Letos dá kraj 200.000 chebskému Hospici sv. Jiří a stejnou částku i sokolovskému Domácímu hospici Motýl. Obě tato zařízení poskytují domácí paliativní péči nevyléčitelně nemocným lidem v regionu. Zároveň kraj chystá stavbu kamenného hospice, který má vzniknout v Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče v Nejdku.

„V současnosti není paliativní péče, kterou nabízejí mobilní hospice, hrazena z veřejného zdravotního pojištění a provoz těchto zařízení je závislý zejména na darech a na příspěvcích z veřejných zdrojů. Vzhledem k tomu, že se jedná o multidisciplinární specializovanou péči, poskytovanou pacientům a jejich blízkým, rozhodli jsme se, že je podpoříme individuální dotací,“ uvedl Čermák.

Pro příští rok pak odbor zdravotnictví připravuje pro mobilní hospicovou péči krajský dotační program, který by měl společně s úhradami od zdravotních pojišťoven zajistit jejich stabilní financování.

Hospic sv. Jiří je obecně prospěšnou společností, která zahájila činnost na Chebsku před dvěma lety. Pacientům a jejich rodinám je k dispozici tým odborníků, ve kterém nechybí lékař s atestací v paliativní medicíně, zdravotní sestry, sociální pracovnice, psychologové, duchovní a dobrovolníci. Od začátku tohoto roku zaznamenalo zařízení velký nárůst počtu klientů, jen v květnu hospic pečoval o více než 30 nemocných.

Domácí hospic Motýl založilo v uplynulém roce občanské sdružení Střípky spolu s Farní charitou Sokolov. První zařízení svého druhu na Sokolovsku se od ledna do června tohoto roku staralo o devět klientů. Poskytnuté finance budou použity na osobní náklady na zdravotní sestry, lékaře a na další výdaje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?