Klaudiánova nemocnice v M. Boleslavi letos hospodařila se ziskem

18. 12. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Mladoboleslavská Klaudiánova nemocnice letos hospodařila s mírným ziskem. Asi pětimilionový zisk chce použít k úhradě části ztráty z minulých let, informovala ČTK mluvčí nemocnice Kamila Hamáčková.


Nemocnice ušetřila například na změně zásobovacího systému nebo využívala dotací. V těchto dnech začíná s modernizací pavilonu onkologie za asi 100 milionů korun, letos by chtěla začít také s rekonstrukcí lékárny.

„Finanční situace nemocnice je dlouhodobě dobrá, zdravotnické zařízení nemá žádné závazky po lhůtě splatnosti a drží rezervy na běžných účtech,“ uvedla Hamáčková.

Nový zásobovací systém nemocnici umožňuje jednotlivým oddělením lépe plánovat nákupy zdravotnického materiálu a nehromadit zásoby na odděleních. „Z vlastních zdrojů jsme po mnoha letech byli schopni investovat do obnovy zdravotnických přístrojů a vybavení 45 milionů korun,“ uvedl ředitel nemocnice Luděk Kramář.

Nemocnice pořídila například nový digitální rentgen na úrazové ambulanci, ultrazvuk na gynekologii, kardiotokografický přístroj pro těhotné, diagnostický hysteroskop k miniinvazivnímu vyšetření dělohy, vybavení na urologii nebo novou laparoskopickou sestavu na operační sály. Pořízeny byly i nové sanitní vozy nebo vybavení kuchyně.

Z evropských peněz Klaudiánova nemocnice získala 11 milionů korun na přístrojové vybavení iktového centra. Zhruba 100 milionů korun si vyžádá právě začínající modernizace pavilonu onkologie, 59 milionů korun zaplatí nemocnice z vlastních zdrojů.

Ze Státního fondu životního prostředí nemocnice získala dotaci na zateplení pavilonu staré interny, neurologie nebo ubytovny pro zaměstnance.

Podle Kramáře byl letos na nemocnici vyvíjen velký tlak zdravotními pojišťovnami. „Úhradová vyhláška již několik let není vstřícná ke zdravotnickým zařízením našeho typu. Na jednu stranu je na nás vyvíjen tlak, abychom některé pacienty přemisťovali na specializovaná pracoviště, na druhou stranu nikdo nezohledňuje, že tito pacienti se nám po určité době vracejí, nemocnice o ně pečuje a ta péče je mnohdy dlouhodobá a nákladná. Ovšem nám ji platby od pojišťoven nepokryjí,“ uvedl.

Problémem je podle něj i připravované znění úhradové vyhlášky pro příští rok. „Podle našich informací současné znění návrhu neobsahuje slibované navýšení prostředků, které by pokrylo ministerstvem zdravotnictví požadované pětiprocentní navýšení platů ve zdravotnictví. Pokud je to pravda, a my přesto budeme nuceni platy zvýšit, budeme muset některé zamýšlené investiční akce odsunout,“ dodal.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ale dnes oznámil, že úhradová vyhláška přidá příští rok na zdravotní služby deset miliard korun, a nemocnice tak dostanou na pětiprocentní navýšení platů i kompenzaci zrušených poplatků. Celkem na zdravotní péči by příští rok mělo jít 239 miliard korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?