Kojící matky špatně jedí, děti dostávají méně kvalitní mléko

9. 7. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Kojící matky zanedbávají stravu, děti tak dostávají méně kvalitní mléko a matky jsou zbytečně unavené. Ukázala to slovenská studie z přelomu loňského a letošního roku, do níž bylo zapojeno 550 kojenců a batolat a přibližně 150 kojících žen. Na Slovensku kojí 78 procent matek, v Česku 85 procent, chování žen v obou zemích je podle vyjádření odborníků podobné.


„Hned po narození dítěte má největší vliv strava samotné matky, protože jídelníček se odrazí v kvalitě mateřského mléka,“ řekl ČTK vedoucí oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice Motol a předseda Společnosti pro výživu a zástupce Iniciativy 1000 dní Petr Tláskal.

Přestože nároky na energii kojící matky jsou až o pětinu vyšší než za běžných okolností, přijímá podle studie polovina kojících matek méně energie, než jsou běžná doporučení pro ženy. Nedostatek energie se projevuje únavou matky, může ale také snížit tvorbu mléka.

Kojící matka čerpá důležité živiny, které mateřské mléko obsahuje, z vlastních zásob. Pokud vitamíny a minerální látky nedoplňuje vhodnou stravou, po čase je nemůže v dostatečném množství předávat svému dítěti.

Studie odhalila nízký příjem vápníku, železa, kyseliny listové, zinku a vitamínu B. Podle studie 94 procent kojících matek přijímá oproti doporučení méně vitamínu D, 75 procent méně než třetinu doporučené denní dávky. Jódu přijímá méně 97 procent matek, z nich 90 procent méně než polovinu doporučené denní dávky. V případě omega 3 mastných kyselin splnila doporučenou denní dávku jen polovina kojících matek.

Pětina matek uvedla, že v době kojení zařazují častěji do jídelníčku ryby, tedy hlavní zdroj omega 3 mastných kyselin i jódu, zároveň 12 procent matek uvedlo, že ryby naopak omezují, či je dokonce zcela vyřazují.

Podle odborných doporučení by kojící matky měly zvýšit denní příjem energie oproti běžnému příjmu zhruba o pětinu, tedy o 300 až 500 kalorií. Vypít by měly minimálně dva až tři litry tekutin denně, nejlépe čistou vodu, neslazený čaj či ředěné džusy. Další rady k úpravě jídelníčku v době kojení jsou na webu iniciativy www.1000dni.cz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?