Komise MZ vydala doporučení psychiatriím ohledně agresivních lidí

12. 4. 2010 8:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústřední znalecká komise svolaná ministerstvem zdravotnictví doporučila psychiatrickým pracovištím třídit pacienty s rizikem sebepoškozování nebo agresivní jedince, kteří můžou ohrozit jiné lidi. Vnitřním předpisem by tato zařízení měla stanovit možné postupy péče o tyto pacienty. Snahou je omezit případy agrese.


„Pokyn není závazný, je to doporučení pro všechny psychiatrie,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Podle něj není zákonná možnost vydat závaznou vyhlášku týkající se této oblasti.

Dosud není v ČR hotova koncepce psychiatrie. Až bude dokončena, doporučení odborných společností k léčbě těchto pacientů budou závazná, vysvětlil Sršeň.

Na aktualizaci koncepce psychiatrie ministryně zdravotnictví Dana Jurásková už dlouhou dobu spolupracuje s Psychiatrickou společností.

Na základě doporučení Ústřední znalecké komise bylo rozhodnuto, že zvláštní pozornost bude věnována především problematice pacientů s rizikem sebepoškozování a těm, kteří by mohli ublížit ostatním, uvedla ministryně.

Komise hodnotila případ lednového úmrtí pacienta při hospitalizaci na psychiatrické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Personál kliniky prý dodržel správný postup.

Šestatřicetiletý muž byl podezřelý z toho, že počátkem ledna usmrtil jiného pacienta. Policie ho obvinila z vraždy, ale státní zástupce stíhání muže v únoru zastavil pro nepříčetnost.

„Na vzniklou situaci personál reagoval bezprostředně a úmrtí napadeného pacienta nebylo možné zabránit,“ popisuje závěry prověřování tisková zpráva ministerstva.

Znalecká komise iniciovaná ministerstvem byla šestičlenná. Případ hodnotil člověk z ministerstva, zástupce ošetřovatelské profese, České lékařské komory, odborník na kvalitu péče a dva psychiatři, vyjmenoval mluvčí.

Případ, kdy jeden pacient na psychiatrické klinice usmrtí druhého, považují odborníci za výjimečný. Přednosta kliniky Jiří Raboch ČTK již dříve řekl, že za posledních asi 35 let se na jeho klinice podobný případ nestal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?