Komora představila požadavky na zlepšení situace ve zdravotnictví

23. 9. 2016 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora (ČLK) představila své požadavky na zlepšení situace ve zdravotnictví. Požadavky na mimořádném sjezdu v Praze prezentoval prezident komory Milan Kubek.


Komora požaduje mimo jiné zvýšení plateb do systému a jejich spravedlivější rozdělování, reformu vzdělávání lékařů a sester a jejich lepší ohodnocení. Chce také získat pravomoc kontrolovat v jednotlivých zdravotnických zařízení to, jak jsou personálně vybaveny.

„Je třeba řešit pět problémů. Pokud se jeden z nich vynechá, konstrukce nebude fungovat. Je třeba zvýšit výdaje na zdravotnictví, zajistit spravedlnost v úhradách zdravotních služeb, zvýšit příjmy zdravotníků, reformovat vzdělávání a zajistit nezávislou kontrolu,“ uvedl Kubek. Požadavky by měl sjezd ještě dnes schválit.

Konkrétně komora chce, aby se platby státu za státní pojištěnce pravidelně valorizovaly s postupných nárůstem vyměřovacího základu z 25 na 50 procent průměrné mzdy. Více peněz do systému by podle komory mohlo přinést i zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol. Lékaři prosazují rovněž změnu seznamu zdravotních výkonů tak, aby všechny pojišťovny platily za identické zdravotní výkony všem zařízením stejně. Žádají také novelu zákoníku práce, která přinese sjednocení pravidel pro odměňování zaměstnanců veřejných zdravotnických zařízení.

Ve vzdělávání je komora podle Kubka proti tomu, aby absolventi měli po škole povinnost pětiletého rezidenčního programu v ČR, staví se i proti prodlužování specializační přípravy lékařů.

Profesní sdružení by také rádo získalo pravomoc umožnit kontrolovat, jak jsou personálně vybaveny jednotlivá zdravotnická zařízení. Chtělo by i právo pozastavit výkon povolání člena komory například v případě, pokud je lékař pod vlivem alkoholu.

Komora, která má zhruba 52.200 členů, dlouhodobě tvrdí, že zdravotnictví je podfinancováno a má nedostatek kvalifikovaného personálu. Prezident komory dnes opíral své argumenty o čísla v prezentaci, kterou promítal delegátům. Podle Kubka v tuzemských nemocnicích letos v březnu chyběla zhruba tisícovka lékařů, přičemž vycházel z veřejně dostupných inzerátů. „Pracující lékaři nám stárnou, zhruba každý čtvrtý je starší 60 let,“ řekl Kubek.

Ročně podle údajů komory odchází do zahraničí kolem 350 až 400 lékařů. Zhruba 1270 českých doktorů pracuje v Británii, další tisícovka v Německu, kde mají podle komory lepší pracovní podmínky i vyšší platy. Naopak v Česku přibývá lékařů ze zahraničí, především ze Slovenska, Ukrajiny a Ruska.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?