Komunikaci s ministerstvem nelze nic vytknout

19. 8. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo, s novým šéfem Leošem Hegerem, sklízí chválu za to, jakým způsobem komunikuje s odbornou veřejností. „Komunikaci nelze nic vytknout, ta je bezpochyby nejlepší za poslední roky,“ hodnotí pro Zdraví.Euro.cz prezident České lékárnické komory Milan Kubek.


Jak hodnotíte dosavadní práci ministra zdravotnictví Leoše Hegera?

Komunikaci nelze nic vytknout, ta je bezpochyby nejlepší za poslední roky. Zejména když ji srovnám s agresivním přístupem Tomáše Julínka a Dany Juráskové. Úplně bezchybné komunikaci ale brání náměstkyně Hellerová, to ona instruovala své úředníky, aby se s komorou raději nebavili Rozhodně je to tedy příjemná změna. Pan ministr nyní využívá okurkové sezóny a dělá si pořádek na ministerstvu, a je pravda, že tam má poměrně dost práce. Určitě má právo na 100 dní hájení. Jednání, které jsme spolu měli, bude pokračovat 3. září na schůzi představenstva, kam je ministr pozván. Máme pracovní verzi toho, jak si představujeme lékovou politiku a doufáme, že do té doby ji dopracujeme a předáme panu ministrovi.


Ministr před pár dny oznámil, že se v příštím roce nebudou zvyšovat platby za státní pojištěnce. Vy osobně jste k tomuto kroku před několika týdny vyzval. Jak na to reagujete?

Ministr musí najít peníze, jinak si zadělává na velký problém. Tuhle smyčku mu utahuje ministr financí Miroslav Kalousek, ale takto to dál nejde. Platy lékařů je skutečně třeba zvednout. Bezpodmínečně se musí najít úspory, my vidíme, že je možné je hledat právě v lékové politice. Státní ústav pro kontrolu léčiv musí začít dělat to, co má. Neplní své zákonné povinnosti a to je zametáno pod koberec, přitom díky revizi bychom mohly ušetřit miliardy korun. Jsou to politici, kdo rozhoduje o tom, co se s penězi stane, takže to, jestli lékařům přidají je jen politické rozhodnutí. Držím palce ministru Bartákovi, aby se mu podařilo přiškrtit stavební lobby, na předražené dálnice se peníze vždycky najdou. Všechno je tedy otázkou priorit a čekat na to, až budou ve státě peníze je hloupost. Vždycky se totiž najde důvod, proč nechat zdravotnictví podfinancované. ČLK všechny své členy podporuje, zápas za ně však nevybojuje. Nesmíme ze sebe prostě už dále nechat dělat hlupáky.


Ministr nyní do svého týmu přizval jako jednoho ze svých náměstků Jiřího Schlangera, jak tento výběr hodnotíte?

Hodnotíme ho velmi pozitivně. Jediné, co mě překvapilo je zařazení pana Schlangera. Považoval jsem ho vždy za odborníka na sociální služby, proto mě poměrně překvapilo, že bude náměstkem pro IT.

Nabídli jste lékařům, kteří byli postiženi povodní pomoc. Už se někdo o pomoc přihlásil?

Zatím se nám ozvalo několik lékařů, kteří chtějí spíše pomoci. A to jak finančními prostředky, tak materiálně. Zrovna v těchto dnech jsme rozesílali metodický pokyn na okresní sdružení, ve kterém jsme například popsali, jak mají vypadat darovací smlouvy. Lékaři mohou přispět buď na konto, které jsme zřídili, nebo prostřednictvím svého okresního sdružení. Obrátila se na nás i některá sdružení, která nebyla vodou postižena a nabízejí svou pomoc. Vedle této finanční pomoci je nabízena i materiální pomoc, například použitý ultrazvuk nebo něco podobného. Chceme o formě pomoci rozhodnout do 3. září, kdy je schůze představenstva, aby na ni mohla být schválena. Velmi mě těší tyto projevy solidarity a chtěl bych za to všem poděkovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?