Konec korupce v lékařství?

21. 1. 2011 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtyřletá podmínka a pokuta padesát tisíc korun. Takový byl trest, který vynesl ve středu brněnský soud nad kožní lékařkou Eliškou Jugovou, která žádala po farmaceutické firmě Novartis úplatky za to, že pacientům předepisovala její mast. Proti takovým a podobným případům chce bojovat ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který včera představil novou protikorupční strategii.


Dost doktorské turistice na cizí účet

Ministr si došlápnul hlavně na farmaceutické firmy. Ty totiž často platí doktorům cesty do zahraničí nebo celé lékařské kongresy. Za to nemocnicím prodávají předražené či nepotřebné léky. „Lékaři nesmí podléhat tlaku farmaceutických firem, aby předepisovali ty léky, které jsou pro danou firmu výhodné. Totéž se týká i nemocnic,“ řekl ministr. Sponzorské dary nemocnicím tak budou nyní podléhat přísnějším pravidlům.

Všechny zakázky nemocnic, které přesáhnou 50 tisíc korun, budou muset být navíc uveřejněny na internetu. Ty, které ve fakultních nemocnicích budou stát více než milion korun, musí nově schválit sám ministr, pod milion korun pak jeho náměstci. Zaveden bude také registr cen, podle kterého bude možné porovnávat.

„Já jsem se na plánu podílel, takže ho mohu jen podpořit. Nejrychlejší peníze může přinést nemocnicím co nejtvrdší vyjednávání s dodavateli. My jsme například u telefonních operátorů docílili poklesu o téměř dva miliony korun, při aukci nemocničních postelí jsme zase docílili padesátiprocentní slevy,“ vysvětluje Miloslav Ludvík, ředitel fakultní nemocnice Motol, ve které je už dlouho sponzorování farmaceutickými firmam i zakázáno.

Chudší o 27 miliard

Právě internetové aukce by mohly nemocnicím ušetřit velké sumy peněz i podle ministra Hegera. Ten proto jejich využívání zavede jak ve fakultních nemocnicích, tak na samotném ministerstvu. Korupce a neprůhledný systém ve zdravotnictví připraví každý rok podle Transparency International stát o 27 miliard korun.

Na podezřelé kauzy ve zdravotnictví si stěžují i poslanci Věcí veřejných. Ti by se chtěli zaměřit hlavně na výměnu vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny. Na jejího ředitele Pavla Horálka navíc podávají trestní oznámení

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?