Konopí na léčbu? Ano, ale za své

2. 4. 2013 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Rakovina, roztroušená skleróza, atopický ekzém či Parkinsonova choroba. Pokud se některá z těchto nemocí týká i vás, máme dobrou zprávu. Lékař vám nyní bude moci předepsat novinku – léčivou marihuanu, kterou v Česku ode dneška schvaluje pro pacienty i zákon.


Má to ovšem jeden zásadní háček: pojišťovny na lék nepřispívají.

„Gram by měl přijít na 80 až 200 Kč. Měsíční léčba konopím by podle předkladatelů měla stát nejvýše 1500 korun, což je však nesmysl. Skutečná cena měsíční léčby by přišla nemocné až na neuvěřitelných 15 tisíc korun. Pacienti totiž mnohdy vyžadují i desítky gramů marihuany na měsíc,“ komentuje situaci Pavel Kašpar ze společnosti Carun, která vyrábí přípravky z konopí.

To potvrzuje i poslanec Václav Votava (ČSSD). „Pro nemocné ve starobním nebo invalidním důchodu, a těch je většina, to bude prakticky nedostupné. Budou postaveni před dilema vybrat si mezi marihuanou legální, ale nedostupnou, nebo nelegální, ale pro ně dostupnou,“ míní Votava.

Je to jako s mlékem

Jenže podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) se ze zdravotního pojištění hradí pouze to, co je prokázaně léčebně účinné – a marihuana je považována jen za podpůrný prostředek. Proč je cena oproti černému trhu tak vysoká?

„Povolení konopí užívat přes všeobecný zákaz bylo možné učinit jedině složitou cestou farmaceutické výroby. Právě tyto postupy způsobují, že produkce drogy podle všech farmaceutických pravidel a zabezpečení je takto drahá. Pro srovnání: zatímco normální mléko v krabici stojí 15 korun, mateřské mléko zpracované podle velmi podobných farmaceutických postupů přijde za litr asi na tisíc korun,“ uvádí ministr Heger.

Marihuana se k nám prozatím bude dovážet pravděpodobně z Nizozemska. Až příští rok dostanou zelenou domácí pěstitelé, což by mohlo cenu srazit. Na první dodávky do lékáren si ale ještě pacienti budou muset pár týdnů počkat – Státní ústav pro kontrolu léčiv teprve nyní začne udělovat první licence pro dovoz.

Jen na e­recept

Získat marihuanu od lékaře přitom bude možné jen na elektronický předpis – kvůli případnému padělání a přehledu o tom, co se s dodávkami děje. Na e­recept ovšem nebude jen konopí, ale i další návykové léky, jako je metadon. Ty by měli předepisovat jen určití lékaři a vyzvedávat by si je pacienti měli na občanský průkaz.

S e­receptem se teď začnou pacienti setkávat i v dalších případech – podle novely budou elektronické předpisy až na výjimky povinné do roku 2015 na všechny léky na recept.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?