Kontrola: Jídlo v nemocnicích nebývá pestré,poměr živin je špatný

27. 5. 2015 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Strava v nemocnicích, porodnicích, domovech pro seniory či ústavech pro postižené nebývá pestrá a často obsahuje více soli a špatný poměr živin. Při pilotní kontrole ve 111 zařízeních to zjistili hygienici. Výsledky zveřejnil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).


Podle něj šéfové nemocnic dostanou návod, jak by se jídlo pro pacienty mělo připravovat.

„Ne vždycky lidem v nemocnici úplně chutná. Není to tím, že by jídlo nebylo dostatečně kvalitní. Mnozí z nás jsou zvyklí příliš solit a kořenit. Strava v nemocnicích ale není příliš pestrá, opakuje se velmi omezená nabídka zvlášť u snídaní a večeří,“ uvedl ministr.

Kontrola se konala ve 33 nemocnicích, 25 porodnicích a 53 zařízeních sociálních služeb. Hlavní hygienik Vladimír Valenta nechtěl výsledky blíž komentovat. Podle něj kontroloři naráželi na nedostatky „v jednotlivých případech, ne komplexně“. Valenta dodal, že šlo o pilotní projekt, který měl úroveň a pravidla stravování ověřit a nastavit.

„Ve čtvrtině porodnic bylo jídlo s nedostatečnou energetickou hodnotou, vyšším obsahem soli, nesprávným poměrem živin,“ řekl ministr. Podle něj ředitelé zařízení nyní dostanou „zpětnou vazbu“, jak by se jídlo mělo připravovat. Němeček věří, že pak ubude stížností pacientů na nemocniční stravu. Valenta podotkl, že hygienici nyní mají metodiku a stravování v nemocnicích a zařízeních sociálních služeb budou běžně sledovat.

Kontroloři se pravidelně zaměřují ale i na restaurace, jídelny či bistra. Loni provedli 26.120 kontrol, letos od ledna do dubna 7382. V minulém roce za porušení pravidel a předpisů udělili 5359 pokut za celkem více než 12,83 milionu korun. Letos za první čtyři měsíce to bylo 1364 sankcí za 3,8 milionu Kč.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?