Kraj chce letos v jihomoravských nemocnicích obměnit 1000 lůžek

23. 2. 2016 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravská ČSSD chce letos za 30 milionů korun vyměnit v krajských nemocnicích 1000 lůžek z celkových 2096. Novinářům to řekl hejtman Michal Hašek (ČSSD), který bude o návrhu jednat s koaličním partnerem KDU-ČSL.


Podle něj jsou některá lůžka stará více než 40 let. Kraj by dal peníze z loňského přebytku rozpočtu, který byl okolo 200 milionů korun. KDU-ČSL bude o návrhu jednat.

Hašek zjišťoval situaci při návštěvách nemocnic. „Rozhodnutí padlo na základě debaty s řediteli nemocnic,“ uvedl hejtman. Obměna by se týkala standardních nemocničních lůžek. „Předpokládáme průměrnou cenu nového moderního lůžka kolem 30.000 korun,“ sdělil Hašek.

Podle něj jsou některá lůžka velmi stará. „Nejstarší jsou čtyři kusy, které jsou z roku 1971. Lůžka bychom vyměňovali od těch nejhorších podle stáří a technického stavu,“ řekl Hašek a dodal, že v příštím roce by se mohla obměnit druhá polovina lůžek. Prvních 1000 lůžek se dostane do všech nemocnic, které kraj zřizuje. Je jich skoro 10. Patří mezi ně zařízení například v Břeclavi, Znojmě, Hodoníně nebo Kyjově.

KDU-ČSL je připravená o návrhu jednat. „Je to pro nás ale nová informace vzhledem k tomu, že se investice do jednotlivých oblastí schvalovaly radou a zastupitelstvem už v minulém týdnu. Určitě je to dobrý nápad, ale musíme se o něm bavit v kontextu s požadavky na peníze z jiných oblastí. Například jen požadavky ze středních škol přesahují 300 milionů korun,“ řekl hejtmanův náměstek Roman Celý (KDU-ČSL).

Například v Hodoníně vyřešili stará lůžka po svém. V posledních deseti letech na ně vyhlásili veřejnou sbírku. Ve třech etapách se vybraly téměř tři miliony, za které vyměnili 100 lůžek z celkových 200.

Hospodaření Jihomoravského kraje v loňském roce skončilo přebytkem 200 milionů korun, i když kraj původně počítal se schodkem skoro 400 milionů. Podle Haška způsobil přebytek vyšší výběr daní a rozpočtová umírněnost. Se schodkem kraj počítal i předloni, přestože měl nakonec přebytek přes půl miliardy korun. Loni v prosinci schválili jihomoravští zastupitelé rozpočet na letošní rok s příjmy 5,9 a výdaji šest miliard korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?