Kraj hledá recept na uzdravení svých nemocnic

21. 6. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Co dál s nemocnicemi, které zřizuje Moravskoslezský kraj? Jak to udělat, aby dobře hospodařily, dál se nezadlužovaly, a zároveň byla zachována kvalita a dostupnost lékařské péče pro pacienty?


Osm nemocnic zřizuje Moravskoslezský kraj.
Spadly mu do klína v roce 2003, kdy je na něj i se závazky převedl stát. Od té doby krajská reprezentace hledá způsob, jak zajistit, aby byli spokojení lidé, kteří se v nich léčí, a zároveň nemocnice dobře profitovaly.

S nadsázkou se dá říct, že téma zdravotnictví je roky zárukou pěkné hádky a názorové přestřelky mezi právě vládnoucí koalicí a opozicí v krajském zastupitelstvu. Současné vedení se s opozicí shodne na tom, že hospodářská situace v krajských nemocnicích je vážná. Jsou po krk zadlužené a jejich dluh neustále roste.

Hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) tvrdí, že vykazují ztrátu okolo 210 milionů korun. Bývalý náměstek hejtmana pro zdravotnictví, současný opoziční zastupitel za ODS a předseda zdravotního výboru Jiří Veverka upozornil, že se může stát, že dvě z krajských nemocnic - karvinská a novojičínská - nebudou mít během tří měsíců ani na výplaty.

Neshodnou se však na tom, kdo za to může, a hlavně jak z toho ven. Koaliční zastupitelé z řad ČSSD a KSČM nechali loni vypracovat společnosti RGM Medical analýzu stavu krajských nemocnic. Palas tvrdil, že podle ní lze ušetřit až 300 milionů korun ročně.

„Je možné jich dosáhnout optimalizací sítě nemocnic, odborností a lůžkového fondu, sjednocením nákupů, koncentrací služeb, optimalizací technicko-hospodářských procesů a dalšími,“ upřesnil hejtman. Na základě analýzy došlo vedení kraje k myšlence spojit sedm krajských nemocnic pod jednu příspěvkovou organizaci. (pozn. - Bílovecká nemocnice funguje jako akciová společnost, proto byla ze slučování vyloučena.)

Analýza, způsob výběru firmy, která ji zhotovila, i plánované sloučení nemocnic však vyvolaly ostrou diskusi. Zejména opoziční zastupitelé měli vůči ní výhrady. Námitky však vzešly i ze strany koalice, starostů měst a obcí, zaměstnanců nemocnic i pacientů.

Například v Opavě vznikla petice za zachování samostatné Slezské nemocnice, podepsalo ji necelých třicet tisíc lidí. Plán sloučit sedm krajských nemocnic pod jednu příspěvkovou organizaci k 1. červenci i proto vzal za své. Hejtman Palas prohlásil, že nyní chce problém řešit na odborné úrovni.

Vedení kraje rozhodlo o sjednocení a centralizaci nákupů potřebných komodit ve svých zdravotnických zařízeních, zajišťuje je společnost Admia Consult. Do funkce manažera, který by měl řešit špatnou ekonomickou situaci v krajských nemocnicích, byl jmenován ředitel ostravské fakultní nemocnice Svatopluk Němeček.

Prvním jeho krokem bude sestavení nových finančních plánů, které mají za cíl ušetřit ve všech krajských nemocnicích. Krajští radní o nich budou jednat 30. června. Zítra budou krajští zastupitelé projednávat plán na pronájem novojičínské nemocnice zdravotnickému holdingu Agel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?