Kraj investoval mj. do sociálních služeb, podle opozice málo

25. 7. 2016 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezský kraj pod vedením ČSSD a KSČM v uplynulých čtyřech letech díky evropským dotacím výrazně investoval do modernizace sociálních zařízení, nemocnic i školských zařízení. Opozice ale například dotování sociálních služeb považuje za nedostačující, stejně tak kritizuje i podle ní malou podporu Městské nemocnice Ostrava.


Hejtmanův náměstek Svatomír Recman (KSČM) kritiku opozice odmítá, mimo jiné uvedl, že do transformace sociálních služeb, která naplno začala v roce 2008, se dosud investovalo 1,7 miliardy korun, a zlepšily se tak podmínky pro zhruba 1800 klientů.

„Z hlediska rozvoje sociálních služeb bych se kriticky postavil k zapojení kraje ve smyslu financování sociálních služeb. Za celou tu dobu, kdy kompetence přešly na kraje, tak kraj minimálně zapojuje své vlastní prostředky,“ míní Curylo. Podle něj kraj k financování těchto služeb využívá státní peníze a pouze minimálně krajský rozpočet. Některým organizacím tak podle Curyla, který je zároveň ředitelem Charity ČR a Diecézní charity ostravsko-opavské, chybějí peníze na provoz. „Často služby, které byly financovány z evropských peněz, tak dnes prakticky nemáme z čeho hradit, protože se do té základní sítě nevešly,“ uvedl Curylo. Ocenil, že kraj alespoň na jaře letošního roku zřídil Fond sociálních služeb, do něhož by měl přispívat kraj i obce a města. Právě naspořené peníze by v budoucnu měly sloužit k udržení projektů podpořených z evropských dotací i poté, kdy tato podpora skončí. Pozitivně Curylo vnímá projekt přeměny sociálních služeb, kdy se kraj v uplynulých letech snažil přestěhovat do důstojnějšího a přirozenějšího prostředí zdravotně postižené lidi, kteří žili v nevyhovujících ústavních zařízeních s velkou kapacitou. Řada nových zařízení se otevřela právě v tomto volebním období.

Hejtmanův náměstek Recman zodpovědný za sociální oblast připomněl, že kraj má hotovy i strategické dokumenty směřování sociálních služeb. Právě síť sociálních služeb považuje za nejrozsáhlejší v rámci krajů. S kritikou opozice nesouhlasí. Kraj podle něj od státu dostává na financování sociálních služeb největší podíl ze všech krajů. „Máme i sedm dotačních krajských programů a ročně těm neziskovým organizacím dáváme od 60 do 100 milionů korun,“ řekl.

Do rozvoje zdravotnictví směřovaly v uplynulých čtyřech letech zhruba 2,5 miliardy korun. V kraji přibyly nové pavilony - například pavilon interních oborů ve Slezské nemocnici v Opavě za 290 milionů korun či Pavilon chirurgických oborů za 460 milionů korun v nemocnici ve Frýdku-Místku. Výrazné obměny sanitek se dočkali záchranáři a otevřelo se několik integrovaných výjezdových center, kde mimo dalších složek sídlí i záchranáři. Kraj zavedl i službu ohledání těl krajským koronerem.

Podle Curyla by kraj ale měl finančně více podporovat Městskou nemocnici Ostrava, která je sice zařízením města, ale patří do páteřní sítě zdravotnických zařízení. Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek (ČSSD) ČTK řekl, že ani krajským nemocnicím kraj nepřispívá například na platy, ale jeho podpora směřuje třeba do lékařské pohotovostní služby nebo protialkoholních záchytných stanic. Martinek připomněl, že kraj na protialkoholní záchytnou stanici přispívá i Městské nemocnici Ostrava, letos jí například daroval i čtyři sanitky. „Určitě si dokážu představit rozvíjení spolupráce v takovéto oblasti,“ podotkl Martinek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?