Kraj léčí vzpouru lékařů: zprivatizujeme nemocnice

15. 2. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco vláda jedná, svolává bezpečnostní radu a ministr zdravotnictví stále doufá, že exodus lékařů odvrátí, vedení Karlovarského kraje píše recept, jak krajské zdravotnictví zachránit: privatizací zbylých nemocnic v kraji.


„Rada kraje se pokouší zneužít současnou krizi k privatizaci nemocnic. Tím bychom byli prvním krajem v republice, který by neměl státem zřizovanou nemocnici, a ten by tak ztratil přímou kontrolu nad zdravotnictvím v Karlovarském kraji. To je precedent a cesta do pekel,“ ostře proti tomu vystoupil Roman Brázdil, primář ARO karlovarské nemocnice, na včerejším setkání členů České lékařské komory Karla Moravce a Petera Igaze s prvním náměstkem ministra zdravotnictví Vladimírem Pavelkou.

Na schůzce chyběli ale ti, kteří by mohli záměr dlouhodobého pronájmu karlovarské a chebské nemocnice vysvětlit, tedy zástupci Karlovarského kraje. Údajně se omluvili pro jiné pracovní záležitosti. Podle lékařů byla jejich neúčast politováníhodná.

„Diskuze o koncepci zdravotnictví kraje byla zcela zásadní, mimo jiné proto, aby se Ministerstvo zdravotnictví více angažovalo v tom, co kraje trápí, a pomohlo s vytvořením páteřní sítě veřejnosprávních nemocnic, “ zdůraznili.

Podle náměstka Pavelky, který o záměru privatizace karlovarské nemocnice slyšel úplně poprvé, by měly tyto páteřní nemocnice zajišťovat funkční, optimální, elektivní a kvalitní lékařskou péči.

„Není možné je ale krajům nadekretovat. Pokud Karlovarský kraj uvažuje o dlouhodobém pronájmu nemocnice, pak by tento krok musel být dokonale transparentní. A trochu jako problém vidím nájemce, který vztah k majetku nemá jako jeho majitel,“ uvedl náměstek ministra.

Podle něj je také třeba vyšší kontrola nemocnic i při zavádění nemocničních technologií, které je zcela nekontrolovatelné. „Je nutné tyto toky regulovat, ne-li zastavit, a drahé přístroje pořizovat pouze tam, kde to má smysl. Kraj také musí optimalizovat počet lůžek, i když ani to mu nelze nařídit,“ vysvětlil.

Podle náměstka by se situace zlepšila, pokud by zdravotní pojišťovny postupovaly společně a prosazovaly jednotnou politiku. „Komunální vlivy byly velmi silné při volání po zachování současného stavu,“ nastínil Pavelka úskalí v řešení problémů ve zdravotnictví. Podle psychiatra Karla Moravce už nemá smysl bojovat minulé války, ale je nutné se podívat do současnosti a budoucnosti. „Karty jsou rozdány a my se musíme naučit s nimi hrát. Je třeba centralizovat oddělení v nemocnicích.

Je nesmyslné provozovat jich pět stejných vytížených na dvacet procent,“ dodal Moravec. Podle něj se komora privatizaci nemocnic v Karlovarském kraji obecně nebrání, ovšem o tomto záměru vůbec nic neví. „Ale hodně napovídá, že nemocnice chce privatizovat levice,“ neodpustil si kritiku na adresu krajské koalice ČSSD a KSČM Moravec.

Podle lékaře Petera Igaze nedostala Česká lékařská komora žádnou jasnou představu o privatizaci nemocnic v kraji. „Mám ale spíše skeptický názor. Vyšší garance by tady měla vždy existovat,“ dodal Igaz. Ani dnes žádný lékař ze 78 v nemocnicích v kraji nestáhl výpověď.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?